Amikor először ismertem fel (pontosabban tudatosult bennem), hogy mennyi “műanyagot” is fogyasztok (lásd. egyetemista éveim alatt bevitt mirelit pizzák, olcsó, “sajttal töltött husok”, por-krumplipürék és energiaitalok) úgy döntöttem, hogy változtatni fogok.

Az első és legfontosabb alapelvem ekkor az volt, hogy minél kevesebb feldolgozott ételt fogyasszak, és minél több mindent próbáljak magamnak előállítani. Ez főleg azért hasznos, mert néha az iparilag előállított élelmiszerek mindegyikében megtalálhatóak emulgálószerek, tartósítószerek, állagjavítók és még sorolhatnánk. Ezek lényegében olyan kémiailag előállított dolgok, amikre véleményem szerint nincs szüksége senkinek sem. Főleg, ha a fő célunk az egészségünk védelme és megőrzése.

“Az vagy, amit megeszel”. Azt hiszem ez egy örökérvényű mondás. Mint minden mondást, természetesen ezt sem szó szerint kell értelmezni, hanem átvitt értelemben. Ha zsíros, hízlaló ételeket eszünk, akkor magunk is elhízunk és netán még betegek is leszünk. Viszont, ha minél teljesebb értékű dolgokat fogyasztunk, akkor egészségesek lehetünk mi is. Mikor erre rájöttem, 2010 táján, elkezdtem különböző recepteket keresgélni, és akkor akadtam rá két “diétára”, pontosabban inkább “életmódra”.

Az egyik ilyen az itthon is igencsak divatos PALEO táplálkozás volt, melyben először találtam meg azt, amit kerestem – a feldolgozott élelmiszerek teljes mértékű elutasítása. Persze a paleo ennél jóval mélyebb és összetettebb, hiszen ahogy a nevében is egyértelműen utal rá, egy ősibb étrendet kíván visszahozni, egy olyan étrendet, ami segít leküzdeni az ún. cilizációs betegségeket. Mivel ennek az életmódnak, étkezési stílusnak mára már rengeteg alfaja, irányzata megtalálható, így nem is szeretnék belemenni részletekbe, inkább csak nagyvonalakban beszéljünk róla. Szóval, mit is enged meg a paleo? Lényegében zöldségek, gyümölcsök, husok és magok fogasztását. Amit nem enged: tejtermékek, gabonafélék, hüvelyesek, magas keményítőtartalmú ételek, különböző trans-zsírt tartalmazó olajok, fehércukor, illetve mindenféle készétel. A paleo számomra egyértelműen azt közvetítette, arra ösztönzött, hogy minél több mindent készítsek el magamnak otthon, és minél alapvetőbb alapanyagokból.

A paleohoz igencsak hasonló, de kevésbé szigorú másik szemléletmód, amire rátaláltam keresgélés közben, az a főleg angolszász országokban divatos CLEAN-EATING, vagyis szabadfordításban “Tiszta étkezés”. Ennek a lényege az, hogy amit eszünk az minél közelebb álljon a természethez, és lényegében szintén arra ösztönöz mindenkit, hogy ne fogyasszon feldolgozott ételeket, hanem inkább magunk állítsunk elő mindent természetes alapanyagokból. Ami könnyítés a clean eatingben a paleohoz képest, azt mindenképp az, hogy lényegében nincsenek “tiltott” ételek, azt ehetsz, amit akarsz, ha azt a természetes adta.

Ez a két étkezési alapelv/életmód, illetve az ökológiai lábnyomom csökkentése a következő dolgokra ösztönzött:

  • Lehetőség szerint olyan dolgokat egyek, amiket én készítettem el (vagy házilag készültek).
  • Az alapogoknál nagyon fontos, hogy minél kevésbé legyenek feldolgozott élelmiszerek.
  • Ha lehetőségem van rá, akkor hazai terméket válasszak. Még jobb, ha valahonnan a közelből származik. A legjobb ha háztól van vagy termelőtől közvetlenül.
  • Mindent eszek, amit megkívánok – az nem mindegy egyedül, hogy milyen alapanyagokból készül. Nem számolok makrókat és kalóriákat, az alapanyagokra figyelek oda.
  • Abszolút visszaszorítom a rendelt vagy éttermi kajálásokat, inkább magamnak sütök, főzök.
  • A folyadékbevitél fő részét a víz és tea adja ki. Időnként egy pohár citromos víz csak segíti az emésztést.
  • Mivel az életmódváltás nem csak az étkezésen múlik, hanem a testmozgáson is, így törekszem a heti 4×10 perc pilatesre. Ha több az csak jobb 🙂 !

És ami a legfontosabb – nyitott maradok az újdonságokra és leküzdöm a saját fejemben lévő akadályokat. Nem gondolom már úgy, hogy jóllakni csak kenyérrel lehet, és hogy változatosan étkezzen próbálok minél több mindent megkóstolni, kipróbálni.