Oyumaru tapasztalatok

20151025_121439

Egy különleges anyaggal kapcsolatos tapasztalataimat szeretném most megosztani veletek, főleg mert szerintem csak nemrég jelenhetett meg a magyar piacon, így sokaknak újdonság erejével szolgálhat.

Nézzük csak akkor, hogy mi is az az Oyumaru? Az oyumaru egy modellező massza, amit meglepően könnyen lehet kezelni, és bármennyiszer újrahasználható/újraformázható. Nem is kell hozzá más, csak jó forró víz.

Az oyumarut én a CSÉ-ből rendeltem, nem mondom, hogy olcsó dolog, de ha valóban azt vesszük, hogy ez a massza bármennyiszer felhasználható, akkor azt gondolom, hogy megéri az árát. Én három darabot vettem, mert egy darabot kevésnek tartottam, így kb. 1000 HUF-ot költöttem rá. Nagyjából egy szilikonforma árát (legalábbis Banggoodról).

Arról, hogy hogyan kell használni az oyumarut, Alexandra készített egy nagyon klassz kis videót – és valóban ilyen egyszerű! Vízforralóval forralunk egy kis vizet, abba egy kis ideig beletesszük az oyumarut, és mielőtt kihűlne, belenyomjuk a kívánt formát. Nagyon fontos, hogy a víz még forráshoz közeli hőfokon legyen, ugyanis én “hidegebb” vízbe is kipróbáltam, egyáltalán nem puhult meg.

Azért szerettem volna főleg ezt az anyagot kipróbálni és használni, mert párszor említettem már – főleg Facebookon -, hogy szeretnék majd kis színes mandalákat festeni kövekre. Pár kövecskét kaptam is ajándékba egyik kedves barátnőmtől, aki a török tengerpartról hozta el őket :3 , de mivel félek, hogy elbaltázom először, így úgy döntöttem, hogy szeretnék köveket “önteni” ékszerbetonból (igen, jól olvastátok, hamarosan arról is hozok egy kis leírást). Ezért elsőre egyik szép kövecskét “modelleztem” le vele. Fentebb már írtam, hogy fontos volt ennél, hogy jó forró vízbe kerüljön az anyag, akkor volt könnyen formázható, és valóban így is volt. Amint forró vizet ért, olyan szépen vette fel a kő alakját, hogy csak na 🙂 …

20151025_121321

Mikor kihül és megszilárdul, akkor jó kemény anyaggá válik, és gyönyörűen megtartja a modellezett anyag körvonalait. Később sem hagyja el magát, ez a forma már több napja így állt nálam 🙂 … Kicsit ruganyos, olyan lesz, mint egy picit keményebb szilikonforma.

Fentebb már írtam, hogy köveket szerettem volna kiönteni ékszerbetenból, el kell mondjam, ez a két anyag nagyon jól működik együtt 🙂 !
20151014_153201

Az oyumaru tehát egy nagyon jó kis anyag, főleg ha egy bonyolultabb mintából szeretnénk többet (pl. gyurma rózsából), vagy ha lágy anyaggal dolgozunk (pl. ékszerbeton). Hasznos, sokáig elálló dologról van szó, amit szerintem még sokszor fogok alkalmazni, legalábbis a próba-kavicsok öntésénél biztosan 🙂 …

Az én Oyumarum innen származik: CsináljÉkszert Webáruház