24. nap – Mi a kedvenc filmet, és mit gondolsz róla?

Elgondolkodtam azon, hogy vajon van-e kedvenc filmem egyáltalán – mármint egy nagy kedvenc, de egyszerűen nem tudok rájönni. De mivel a kihívást végig szeretném vinni, ezért most a legútóbb látott (vagyis tegnap 😀 ) filmről írnék!

Nálunk a családban mostmár hagyománynak számít, hogy Karácsonykor elmegyünk vagy moziba vagy színházba (egy évben voltunk színházban, 3-4 alkalommal pedig mostmár moziban), ezért tegnapi nap elmentünk és megnéztük a Kémek hídját, Tom Hankssal. Spielberg filmről van szó, szóval az is adott volt, hogy ez rossz film nem lehet. A választás oka annyi volt egyébként ezen felül, hogy valmi jó filmet nézzünk meg, és én a Star Wars-t már láttam, apa pedig a Dínó Tesóra nem volt kíváncsi 😀 , szóval maradt az izgalmas történelmi film.

Csak röviden a történetről, hogy nagyjából el tudjátok helyezni, ha még nem hallottatok volna róla – Hidegháború, USA, Szovjetúnió és a kettészakadt Németország. Ó, igen, és persze itt-ott elfogott kémek (vagy annak tartott személyek), és persze egy zseniális ügyvéd, akit Tom Hanks alakít. A történet baromi szövevényes, szerintem nagyon jól bemutatja az akkori kort, az akkori politikai helyzetet, akit érdekel a történelem, vagy a Hidegháború, annak kötelező darab, de akit nem érdekel, annak is érdemes megnéznie, mert nagyon jó film!

A történet maga kicsit talán kiszámítható (márcsak a címből adódóan is), de mégis a néző közben érez elég feszültséget, izgalmat. Nagyon jók benne a visszatérő jelenetek, pl. amikor a szovjet kémtől kérdezi a Tom Hanks, hogy nem aggódik-e, ő mindig csak annyit válaszol “Miért? Az segítene?”, illetve jól érezteti és szemléleteti a kontrasztot is a nyugati és a keleti világ között. Nagyon jó húzások voltak a történetben, valami zseniális ez a forgatókönyv, meg persze a képek is a filmben, tényleg egy valódi műalkotás, nem tudok rá mást mondani 🙂 . Ja, igen, arról nem is beszélve, hogy igaz történetről van szó.

Egyetlen egy hiányosságot éreztem az egész történetben, ez pedig az, hogy az oroszoknál tartott tárgyalást az amerikai kémmel kapcsolatban nem mutatták be egyáltalán. Az amerikai eljárást (már csak az ügyvéd miatt is) viszonylag jól, részletesen láthatta a közönség, de a szovjetről egyedül az ítélethírdetést láttuk. Engem érdekelt volna ott is egy-két snitt a tárgyalásról, baromi érdekes lett volna.

Egy szó mint száz, nézzétek meg a filmet, nagyon jó 🙂 , egy perc alatt a hatása alá tud keríteni. Izgalmas, látványos, gyönyörű, és hihetetlen jó ez a forgatókönyv, minden elismerésem!

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦

Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦