9. nap – Blogolás Blithe-módra

blogg

Örülök ennek a feladatnak, ugyanis gondolkodtam már azon, hogy kellene valami ilyesmiről írnom, hátha valakit érdekel 🙂 … Nem mondom, hogy marha érdekesek a módszereim, inkább amolyan “műhelytitkokról” lenne most szó.

Előljáróban el kell mondjam, hogy egyáltalán nem szoktam úgymond “tudatosan” blogolni – nincs blogtervezőm, nincs semmilyen “ötletelő”-papírom, ahová felirkodom az ötleteimet, gondolataimat. Pontosabban nálam ezt a funkciót a blog “Vázlat”-ai töltik be. 3 különböző poszt-típus születését terveztem most bemutatni – az ékészeres/tutorial posztokét, a kihívásokét és minden másét.

Az ékszeres posztok 

Ki gondolná, ezek a posztok az ékszerek születésével kezdődnek – az ékszereket sokszor este, az ágyban csücsülve, filmet nézve születnek, vagy akkor amikor egyszerűen már “tele van a fejem”. Van, amikor egy nap 4-5-6 ékszer is készül, van amikor egy ékszert több napon át készítek, ez változó, a végeredmény az, hogy időközönként felgyűlnek az ékszerek az alkotó-tálcámon (ami tényleg egy tálca), és egyszerre fényképezek le X db ékszert.

Ha megvannak a képek, akkor jöhet a kis utómunka – képjavítás (Szín-, színárnyalat javítás), plusz a logó elhelyezése. A logónak nincs “állandó” helye, mindig oda kerül, ahol éppen jól mutat szerintem. Mivel általában egyszerre több ékszer/csinálmány utómunkáját végzem egyszerre, és mivel egy ékszerről általában nem egy kép készül, ezért van, hogy az utómunka is egy napot igényel. Ugyanehhez a részhez tartozik az is, hogy ha készen vannak az utómunkák, akkor fogom, és szépen feltöltögetem egy-egy vázlatposztba a képeket, természetesen ékszerenként különválasztva.

Ezekből a vázlatokból születnek az ékszer-posztok. A képek mellé hozzáírok még pár gondolatot, esetleg a születési körülményeket, és utána jöhet a közzététel, FB-albumba feltöltés, Webshop-ba feltöltés.

A tutorialok ennél valamivel talán összetettebbek, hiszen sokszor az ékszerkészítés első fázisánál, az ötletelés-kitalálásnál ugrik be, hogy jééé, ebből jó lenne egy tutorialt összedobni. Ez jóval lassabb folyamat, hiszen végig kell gondolni, hogy mi kell az ékszer elkészítéséhez, illetve lépésről-lépésre fényképezni. A poszt megírása is jóval hosszabb ilyenkor, hiszen részletesen ki kell térni a dolgokra, a lépéseket el kell magyarázni úgy, hogy mindenki megértse, akár az is aki épp először fog a kezében fogót. Nem sajnáltatom ezzel magam, nem kín megírni egy tutorialos posztot, mert nagyon szeretem őket, csak időigényes.

Kihívás posztok 

A kihívások többségét valamilyen bloggeres csoportban találom meg, és a feladatok átfutása után gondolok arra, hogy jópofa lenne őket véghezvinni. Ilyenkor mindig kiposztolom magamnál is a kihívási feladatokat, és az a bejegyzés meg van nyitva állandóan a böngészőm első fülén, és onnan lesem le a feladatokat 🙂 …

Észrevehettétek, hogy én jobban szeretem a kihívásokat feladatonként/naponként posztolni, és ritka az, amikor két napot vagy feladatot összevonok, kihagyni pedig szinte soha nem szoktam. Ezt az átláthatóság-kereshetőség miatt szeretem jobban (nem csak számotokra, számomra is, hiszen van hogy egy-egy kihívás napra hivatkozok).

1111

Egyéb posztok

Pédálul wishlistek, vélemény-nyílvánítók, ajánlók, stb. Ezek az abszolút random posztok.

Vélemény-nyílvánítást általában akkor írok, amikor valami téma már napok, esetleg hetek óta motoszkál a fejemben, és egyszerűen ki kell írnom magamból. Olyan is van, hogy egy téma addig-addig mosztoszkál a fejemben, hogy úgy döntök, én erről inkább nem írok, mert olyan negatív lenne, hogy aki olvassa, az depresszióba esne, olyat pedig nem szeretnék írni.

Ajánlókat általában akkor írok, ha látok valami jó kis filmet, játékot, vagy művészt, aki mellett nem tudok szó nélkül elmenni, és úgy érzem, hogy muszáj róla írnom, muszáj bemutatnom, hogy még többen lássák, ismerjék, mert olyan király, hogy arra nincsenek szavak. Filmeknél – dokumentumfilmeknél – olyanokról szeretek írni, amik valamiért elgondolkodtatnak (pl. a Kóla, Puska, Sültkrumpli elgondolkodtat az erőszakról, a fegyvertartásról, a gyilkosságokról, a 12nap ébren, utána 21 gyógyszerrel, lekötözve pedig gyönyörűen bemutatja egy gyógyult drogos vallomását, ami mellett nem tudtam szó nélkül elmenni).

A wishlistek talán az előző kettő “keverékeként” jelennek meg nálam. Sokszor van, hogy látok valami jót valamelyik kínai webshopban, és elrakom a watch/wishlistemre, aminek köszönhetően jó sok cucc felgyűlik, és úgy döntök, hogy ezt érdemes lenne másokkal is megosztani. Máik lehetőség, hogy eszembe jut egy téma – pl. Halloween, DIY, stb. -, és erre építek fel egy wishlistet, változó. A wishlistek általában viszonylag gyorsan készülnek el, de olyan is van, hogy egy wishlist elkészül félig, utána X idő után nyúlok csak hozzá újra.

1112

Hol, mikor és min blogolok? 

Már írtam a poszt elején, hogy általában az ágyból blogolok, ez többé-kevésbé igaz is, bár amióta a Kedvestől kaptam egy kis Asus Transformer gépet (ami egyszerre notebook és tablet is), azóta a vonaton is képes vagyok írni – és sokszor szoktam is. A blog egyébként, talán kissé abnormális módon?, a hétköznapjaim része, hiszen majdnem minden nap posztolok (kivéve utazás alatt, vagy ha épp meghalni sincs időm).

Szóval, szinte egyfolytában blogolok, vagy másként, de a bloggal foglalkozom – ennek oka lehet talán az is, hogy idén 2x ínhüvelygyulladást kaptam, emiatt nagyon kell magamra vigyázni, és emiatt naponta 1 posztot engedek meg magamnak, akkor is ha nagyon írhatnékom van. És bizony, sokszor van olyan, de ezután a hosszú poszt után érzem megint a kezeimet, magyarul ma már nem gépelhetek le semmit… (ezért nem is mutattam mostanában ékszert, mert kímélem a kezem).

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦

♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦