DIY tippek kezdőknek

DIY, vagyis Do-It-Yourself, CsináldMagad. Minden szexizmus nélkül azt hiszem ez az a téma, ami szinte minden nőt megmozgat, hiszen ki ne szeretné szebbé tenni a környezetét, vagy épp a megjelenését? Az internet tele van mindenféle nyálcsorgató képpel és ötlettel, amit egyszerűen meg akarunk csinálni, mert annyira szemetgyönyörködtető, hogy azt egyszerűen muszáj megcsinálnunk (a tünetek már-már egy pszichózist, DIY-chózist, írnak körül). Mégis, hogy érdemes nekilátni?

Saját tapasztalataimat gyűjtöttem itt össze, remélem segíteni fog nektek 🙂 …

Örök érvényű szabályok:

  • Legfontosabb: “olcsó”, ha már van egy rakat eszközöd és alapanyagod, amik viszont drágák voltak (lásd – kiemelt kép).
  • Nem mindig mennek úgy a dolgok, ahogy azt te szeretnéd, mert bizony ismétlés a tudás anyja. Ha már a sokadik DIY-Galaxy-Pendant-odat csinálod, az már hibátlan lesz, az első lehet pedig katasztrófa. De ez a DIY szépsége.
  • Pinterest nagyon jó! De sokszor inkább csak inspirálódásnak, nem mindegyik leírás válik be…
  • … erre hívja fel a figyelmet a Man Vs Pin is, amit érdemes nézni…
  • … mert ami túl egyszerű… nos… nem minden arany, ami fénylik. Ha egyszerűen tudsz valami hihetetlen dolgot összehozni, akkor az valószínűleg fake.
  • Tutorialokat érdemes inkább kézműves blogokról összegyűjteni, mert Pinteresten bárki össze tud vágni néhány képet, de egy blog nagy valószínűséggel a saját képeivel dolgozik.
  • Érdemes több webáruházban körbenézni, ugyanis általában olcsóbbak, mint a legtöbb hobbybolt. Sokszor ugyanis a postaköltséggel együtt még jobban kijöhetsz, mint egy nagy hobbyboltos bevásárlással (egyszer vettem egy mandalás nyomdát egy ezresért, két napra rá rendeltem 600-ért hat darabot…).
  • Soha ne akard közvetlenül lemásolni a látott dolgot. Ott egy technikát ismersz meg, nem pedig másolást végzel! Soha nem fogsz tudni olyanolyat létrehozni mint a képen látható, ugyanis nem lesznek ugyanazok az alapanyagaid, illetve az elkészítéskor a saját stílusod kell hogy domináljon!

Tippek első lépéshez

  • Kezdetekben valami egyszerűt válassz, és lehetőleg olyat, amihez minimális plusz dolgot kell beszerezned.
  • Kicsivel kezdd! Az egyszerűség mellett fontos az is, hogy először valami könnyű dolgot vigyél véghez – varrj fel csipkét egy felsőre, vagy valami kis díszt. Olyasmit válassz, ami miatt az alapot nem kell nagyon megváltoztatni (ne kelljen pl. vágni).
  • Érdemes otthon körbenézni! Én például nagyapám fogókészletét használom mióta meghalt, és azoknál jobb fogót még nem sikerült vennem. És az első ékszereimet is törött, megunt ékszerekből csináltam 🙂 …
  • Nincs baj, ha elakadsz! Érdemes ilyenkor egy kis időt hagyni magadnak, esetleg valakitől tanácsot kérni, hiszen ő más szemszögből látja a dolgot.
  • Tanulj a “nagyoktól”! Érdemes minél több tutorialt végignézni, olvasni, minél több ötletet összegyűjteni, minél több technikával megismerkedni, még akkor is ha nem akarsz az adott technikával foglalkozni – attól még lehet a tutorialban olyan fogás, tipp, amit tudsz hasznosítani!
  • Ne pánikolj, ha úgy érzed először, hogy nem vagy elég ügyes ehhez vagy ahhoz a technikához! Az, aki a tutorialt írta minden bizonnyal már 100x csinálta az adott dolgot, azért megy neki mint a karikacsapás. Neked lehet először össze fognak gabalyodni az ujjaid, de a 100diknál már te is profi leszel 🙂 !

És mindent egybevéve, én arra bíztatnék mindenkit, hogy ismerkedjen meg minél több technikával, alapanyaggal, és nyugodtan vesse bele magát a DIY-kreálmányokba, hiszen ez egy remek hobbi, egy nagyon jó kis kikapcsolódás 🙂 …

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦ YouTube 

♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦