Gothic&Lolita Bible

Aki követ Facebookon az láthatta, hogy írtam Magyarországra is rendelhető egy webshopból Gothic&Lolita Bible! Aki esetleg nem ismerné az ikonikus japán újságot, annak szánom ezt a posztot, meg egy kicsit írnék arról is hogy milyen kapcsolatom van az újsággal 🙂 …

Mint a legtöbb japán dolgokat kedvelő lánynak, nekem is volt egy loli korszakom (varrtam én alsószoknyát, térdig érő bársonyszoknyát, de még headpiece-t is), azonban mindig megmaradtam csak “loliable”-nek, vagyis sose volt egy nagy márkától se ruhám, de még kiegészítőm se, magamnak próbáltam ezeket előállítani (főleg mert akkoriban a nagy márkák – bár ez sokszor ma is így van – csak ázsiai méretre készítettek ruhákat, a magas, ducibb lányok általában replikákat hordanak).

Egy izgalmas korszaka volt az életemnek, elég sok japán dolgot kipróbáltam akkoriban, a mangákat pedig mindig is szerettem (az animeokkal sincs bajom, de én inkább olvasok). Akkoriban elég sok lolita blogját olvastam, és talán így akadtam rá a Gothic&Lolita Bilbe nevezetű újságra.

Hogy mit érdemes tudni erről? 

Minden 2001-ben kezdődött, akkor jelent meg az első szám Japánban, majd 2008-tól egy angol változat is, ami a névegyezség miatt alig lelhető fel neten (az angol honlapokon is inkább az eredeti japán szkennek találhatóak meg, ennek egyik oka az lehet hogy az angol változat kb. egy éves késésben van a japánhoz képest, illetve hogy már úgy tűnik meg is szűnt).

Ahogy a neve is utal rá, az újság főleg a gothloliknak szól, bár más loliknak is hasznára lehet. Igen, jól olvastátok, hasznára. Azon kívül, hogy elég sok ruhás oldal található meg benne (ki gondolná egy fashion magazinnál), találhatunk benne életmód-tanácsokat, smink-, és hajtippeket de még szabásmintákat is, hogy a receptekről és a mangákról ne is beszéljünk.

Azon pedig, hogy Mana-sama és Moon-Kana nagyjából az összes számban megjelent, remélem senki nem csodálkozik 🙂 (ők ketten szerintem a legismertebb goth-lolik nemzetközi szinten).

Hogy miért érdemes belelapozni egy-egy számba? 

Egyrészt az inspirációért, hiszen a többségünk nem beszél / olvas japánul, így csak a képeket láthatjuk, de sokszor az is elég. Az újságban tényleg rengeteg képet találhatunk, mint említettem már többségét ruhákról – új kollekciókról, modelles képekről, illetve meglepően sok street-fashion fotót is. Ha ez nem volna elég, akkor egy-egy számban kaphatunk ötleteket dolgozó-, hálószobánk-, konyhánk gothosabbá vagy lolitásabbá tételére néhány egyszerű feltúrbózás segítségével.

Néhány szám elérhető ezen az oldalon

És hogy miért gondoltam hogy érdemel egy bejegyzést ez a magazin? 

Szerintem érdemes minden alternatív magazinra felhívni a figyelmet, főleg mert itthon elég szűkösen találkozhatunk velük. Persze nálunk fejlettebb (és mondjuk nagyobb goth múlttal rendelkező) Németországnak is van goth magazinja, a Gothic, ami mellett persze megint nem szabad szó nélkül elmennünk, ahogy az amerikai Gothic Beauty Magazin mellett sem.  Ja, és persze az MGC ExpressioN Magazinja mellett sem 😉

Éljenek az alternatív magazinok!

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦ YouTube 

♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦