Az új OGT-ről

Országos Gothic Találkozó (Facebook)

Talán azoknak, akik több goth oldalt/blogot is követnek nem újdonság, hogy a III. Országos Gothic Találkozó egy kicsit más lesz, mint az eddigiek. Most erről gondoltam leírni a véleményemet. Egy ideje már értek bennem ezek a gondolatok, Trish írása után pedig úgy érzem, hogy nekem is papírra kell vetnem őket. Vagyis blogposztra!

Van, akinek tetszik, van akinek nem. Hogy miért? Egy kis történelem órát tartok 🙂 …

Budapesti / országos goth találkozók egy ideje már szerveződnek itthon, szerencsére. Voltak kis, helyi jellegű talik is, pl. Szegeden, Debrecenben, Fehérváron (szóljatok, ha valamit kihagytam, ezekre biztos kaptam meghívókat). Ezek a talik nagyjából ugyanazt takarták – üljünk le egy közterületen, pipázgassunk, piknikezzünk, iszogassunk, beszélgessünk.

Szükség volt ilyen találkozókra, hogy összehozza az egy területen élőket, az egy csoporthoz tartozókat. Rengeteg embert ismertem meg anno ezáltal, akik barátságáért igazán hálás voltam és vagyok is. Nagyon kellemes hangnemben teltek ezek a találkozók egyébként, bár a kötetlenségben egyaránt rejlettek pozitívumok és negatívumok.

180820_183295705039814_991218_n
Ezredfordulós kép valamelyik Szegedi találkozóról 😀 (2007 talán) Énke jobboldalt, sráccal és patkánnyal a kezemben 😀 … (sajna a pati nem az enyém volt… T_T )

 

Az MGC “bezárása” után már nem jártam ilyen találkozókra (igazából egy Pestin voltam csak, én a szegedieken éreztem jól magam, ott jóval kevesebben voltak, a Pesti találkozón rosszul lettem, ott túl sok ember volt nekem…), akkoriban inkább Con-ra és anime-os, mangá-s találkozókra jártunk tesómmal. Ezeken a találkozókon megvolt az igény a piknikes-kötetlen beszélgetéses programon kívüli dolgokra is, így pl. egy SzaFt-os találkozon jómagam vezettem le kb. 50-60 embernek csoportfoglalkozásokat, ami elég vicces volt, mert ugye akkoriban tanultam azt BA szakomon (szociálpedagógus), szóval, egyfajta gyakorlás volt az nekem, szegény ottlévőkön “kísérleteztem” 😀 (főleg azért, mert még nem tudtam jól felmérni, hogy milyen feladatokat lehet egy ekkora embertömeggel véghezvinni).

Az egyik MondoConon (ne kérdezzétek melyik évben…) mind a 3 napon résztvettem, aminek költségei voltak, igen, de mivel érdekelt, ezért bevállaltam. 3 nap, amikor előadások voltak, sakét ittunk és pocky-t ettünk, és jól éreztük magunkat. Ide kapcsolódik életem legviccesebb cp-s beszélgetése is, amikor egy srác odajött hozzám (épp egy tömegiszonyos pánikot próbáltam kipihenni az udvaron egy padon, na, kicsit sokan voltak benn a teremben….), hogy nagyon tetszik neki a CP-m, de nem tudja, hogy kit cépézek “Hát… magamat…” 😀 (CP: Cosplay).

Szóval, ezeken a találkozókon, főleg a MondoConon azon gondolkodtam, hogy milyen király is lenne egy hasonló, csak goth-ban. Előadások, árusok, amolyan mini-WGT (legyünk reálisak, WGT-szintű esemény SOSE lesz itthon… 🙁 , erre sajnos nem alkalmas a magyar nép).

És akkor most itt van nekünk ez az új OGT. Miről is lesz szó? Kiállítások, Expo és koncertek (és nem hivatalosan egy piknik is, ami miatt sokan támadták az új OGT-t, hogy nem lesz piknik, pedig de). Én nem vagyok benne a szervezésben, így valamennyire objektív véleményt tudok formálni (csak azért valamennyire, mert nagyon-nagyon örülök, hogy létezik egy ilyen, országos szintű goth közösség).

17123251389_9f5db13fec_o

Nagyon sokszor láttam kritikaként, hogy ez az új tali már elanyagiasadott. Az, hogy az utazásnak, evésnek-ivásnak költsége van szerintem mindenki számára egyértelmű. Sajnos az mindenkinek az anyagi helyzetén múlik, hogy vidékiként mennyire engedheti meg magának, hogy felutazzon Pestre, mert sajnos az utazás nem egy olcsó mulatság. Ezzel kapcsolatban sajnos valaki mindig szív majd, hiszen nem lehet egyetlen olyan pontot se kiszúrni, ahová senkinek se kell utaznia… Ezek miatt jöttek létre anno ugyebár a kisebb, helyi szintű talik.

Azzal azonban, hogy mennyi pénzbe kerül egy helyszín lefoglalása, vagy épp zenekarok kifizetése már nem biztos, hogy mindenki tisztában van. Anno, 2012-ben rendeztük meg a TALP – Tedd a Legjobbat Program-ot, ami egy jótékonysági koncert volt, 3 fellépővel. A helyért két dolog miatt nem kellett csak fizetnünk – mert ismertem a tulajdonosok közül az egyik barátnőjét 😀 , másrészt, mert kedd-re szerveztük a koncertet, így nem egy szombati nap bevételétől “estek el” a tulajok. A zenekarok közül rengeteget megkörnyékeztünk, legalább 100 e-mailt és üzenetet írtunk. Volt, aki közölte, hogy akár jótékonysági, akár nem, 50ezer. Volt, aki azt mondta, jönnek, de benzinpénzt akkor mi álljuk, és két olyan zenekar volt, akik azt mondták, hogy oké, ingyen megoldjuk.

Igen, a piknikek valóban “ingyenesek” voltak olyan értelemben, hogy nem volt belépő. Most egy ezres lesz. Ahogy nézegetem a budapesti koncerteket, eseményeket ez az ár szinte ingyen van (az elővételi jegyek szoktak 1500 körül lenni).

A lényeg, ami a lényeg, ahogy látni szoktam a visszajelzésekből az anyagiak miatt éri a legtöbb negatívum az idei eseményt. Én azt mondom, hogy igen, a piknik valóban “ingyenes”, ha úgy nézzük, hogy nem kell rá belépő, de ahogy megtudtam most, az idein is lesz piknik, csak épp nem a Margit-szigeten, hanem a kerthelyiségben, csak a helyszín kérte hogy ne legyen ez hivatalosan hírdetve (gondolom nem szeretnék, ha bárki más, “csakúgy” odamenne későbbiekben).

Végleges szakvéleményem az egésszel kapcsolatban az, hogy nem gond az ha egy esemény fejlődik. Direkt rákérdeztem az egyik szervezőnél, az előző OGT-n volt kérdőív, és ott a többség (ha minden igaz 70%) többre vágyott, mint egy egyszerű piknik. A pikniknek is megvan a maga hangulata, ez igaz, és igen, nem olcsó manapság egy eseményre való feljutást és az ott lévő dolgokat finanszírozni, hiszen mindannyian pénzből élünk, de én látok lehetőséget ebben az újfajta OGT-ben.

Ami viszont nekem borzalmasan hiányzik belőle, azok az előadások. Ugye Conokon, de Gőz-feszteken is már, bevett szokás, hogy valaki előadást vagy kerekasztalbeszélgetést tart, szerintem ez még hiányzik a hazai színtérről, és szerintem sokan részt vennének egy goth értékekről szóló kerekasztalbeszélgetésen, vagy épp valami klassz kis előadást is meghallgatnának. Nemrég volt az ELTE BTK-n pl. egy lány, aki a szubkultúrákról beszélt, én sajna nem hallottam élőben, de elmondások alapján marha jó előadást tartott. Akár egy egész napos rendezvényt is el tudnék képzelni, ahol 10-től 6-ig előadások, kerekasztalbeszélgetések, a kiállítások, expo és az ücsürgős-ismerkedős piknik ugye egész napos, és a nap végén meg koncertek. Egyébként lehet most is lesznek előadások, csak én nem tudok róla? 😀 A koncertek meg szerintem adottak olyan értelemben, hogy mégis csak egy zenei stílusról van szó.

Egy szó mint száz, én azt mondom, hogy ne írjuk le, főleg pletykák alapján az eseményt, az érdeklődők úgyis adnak neki egy esélyt, és a visszajelzésekből úgyis ki fog derülni, hogy jó ötlet volt-e újítani, vagy az az előbb említett 70% más féle programokra gondolt.

Ja, és talán még fontosabb – rengeteg pletyka kelt szárnyra. Szerintem, aki komolyan érdeklődik, az nézzek körül az OGT facebook oldalán vagy írjon rá valamelyik szervezőre. Vagy, olvassa el a velük készült interjút a hamarosan megjelenő ExpressioN Magazinban 🙂 !

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦ YouTube 

♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦