5 idegesítő dolog alkotóknál

Vannak dolgok, amik mellett nem tudok elmenni, főleg mert több alkotónál is tapasztaltam már, most ezeket gyűjtöttem egy csoportba. Nem mondom, hogy az összes igaz az összes alkotóra, mert akinek nem inge ne vegye magára, és remélem hogy kicsit “vevő-barátabbá” tehetek néhány általam is nagyra értékelt alkotót.

Persze nem mondom, hogy mindegyik posztnál, mindegyik bejegyzésnek tartalmaznia kell ezeket a pontokat, de időnként nem árt őket észben tartani…

1. Hol az “ember”?

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én szeretem, ha tudom ki áll egy-egy alkotás mögött. Nagyon sokszor észrevettem már, hogy egy alkotó (facebookján vagy blogján, mindegy) saját magáról SOSE ír, sose posztol magáról személyes dolgot, mindig csak az alkotásairól. Lényegében nincs arc a művek mögött, így szerintem valami elemi veszik oda. Persze meg tudom érteni a másik oldalt is, hiszen van aki nem szeret kitárulkozni, de szerintem van egy határ, amin belül lehet mozogni.

2. Árak hiánya 

Tipikusan az a dolog, amitől a falra mászok. Nem mondom, hogy írják ki mindig, minden egyes ékszerüknek az árát, de engem kimondottan idegesít, amikor valaki csak az ékszerről készült képet teszi ki, sehol egy link, pl. etsy vagy meska boltjához, esetleg a termékhez tartozó linket, ráadásul sokan boltjuk linkjét se rakják ki látható helyre, ami szerintem szintén borzalmas. És tetszik, nem tetszik, sajnos sok embernek nem mindegy, hogy mennyiért vesz meg valamit, és szerintem halálciki ráírni úgy egy alkotóra, hogy figyi, mennyibe kerül ez meg ez?

3. Sose kapsz az üzenetedre választ 

De mi van akkor, ha hiányoznak az árak, te pedig írsz az alkotónak, mert érdekel egy terméke, ő pedig nem ír többé vissza, vagy csak jó pár nappal később? Én amondó vagyok, hogy ilyenkor minél gyorsabban írsz vissza az érdeklődőnek, annál jobb. Persze nem lehet mindig mindenki elérhető, de az marha idegesítő, amikor látod hogy valaki elolvasta a FB-üzeneted, de aztán napokig, hetekig nem válaszolt rá. Nem azért, hogy fényezzem magam, de én kimondottan büszke vagyok a 100%-os válaszarányomra és az átlag 3 perces válaszidőmre :))) …

üzenet

4. Túlárazások

Ez a kérdéskör nem arról szól, hogy fizessük meg az alkotónak azt, ami jár neki, mert senki nem várhatja el azt egy művésztől, hogy ő ne kérje meg a munkájáért a pénzt. A gond szerintem ott kezdődik, amikor ezek az árak úgymond “elszabadulnak”, és egy egyszerű üveglencsés ékszerért 3-4ezer forintot kér valaki (én általában 1200-1500 forintot kérek üveglencsés ékszerért)… És itt most tényleg az egyszerű ékszerek túlárazásáról beszélek, mert vannak olyan technikák, alapanyagok, amik önmagukban drágák, és erről nem egy alkotó tehet, azt az árat neki is meg kell fizetnie, ez tény és való, illetve vannak különböző “kötelező” költségek (pl. NAV-nak amit fizetni kell, TB, stb.), és akkor nem beszéltünk az alkotó órabéréről sem… De szerintem ez sem indokol minden egyes drága ékszert.

5. Engedj bepillantást az alkotásokba!

Nem mondom, hogy mindig, minden ékszerről készüljön tutorial, de időnként érdemes szerintem olyan posztot készíteni, ami kicsit segít bepillantást nyerni a kulisszák mögé. Ha nem is egész tutorialokat, akkor idönként egy-egy “werk” kép Instagramra közelebb hozza az érdeklődöket az alkotóhoz. Én szeretem az ilyeneket, jó látni, hogy miből mi lesz, milyen folyamatokat hajtott végre az alkotó, hogy létrehozza mesterművét. Itt is meg tudom azért érteni azokat, akik semmit nem osztanak meg, mert 90%-ban én is este alkotok, amikor a lámpás képek ugye már nem olyan szép minőségűek, de azért megéri szerintem olyankor is 1-1 képet ellőni.

 

Készülőben van egy “megrendelői” oldalas idegesítő poszt is, hamarosan az is kikerül 😉 !

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦ YouTube 

♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦