Filmajánló – Rendkívüli mesék

extraordinary_tales

Ha nem hallottál még sosem erről az animációs filmről, akkor csak annyit mondok neked – Poe. Ugyanis most a nagyszerű költő és író 5 történetét ismerhetjük meg különböző megelevenítési formákban.

Prolog

Poe mint holló jelenik meg egy temetőben, ahol egy szoborral (vagyis a halállal) kezd el beszélni, és ez a helyszín választja szét a különböző történeteket is, illetve az ő beszélgetésük vezeti fel az új elbeszélést.

Maga az animáció – számomra – kicsit “összecsapott”, ahhoz képest, hogy 2014-es valahogy az ember szebb képvilágot várna el…

high-def-digest-blu-ray-review-extraordinary-tales_1

Az Usher-ház vége 

Csodálatos, és nyomasztó történet Sir Cristopher Lee tolmácsolásában. Mindegyik történetre igaz egyébként, hogy egy-egy híresség mondja el, és ez teszi igazán különlegessé ezt az alkotást. A történetét magát nem szeretném leírni, hiszen szerintem ezek a Poe művek eléggé köztudatban lévők, az mindenesetre nagyon tetszett, ahogy Roderick Usher, az Usher-ház egyik utolsó tagja, elméjének megbomlása csodálatosan végigkísérhető a kastély töredezésén is (ahogy a novellában is egyébként), így csodálatosan jeleníti meg a történet valódi misztikumát és hangulatát.

Maga az animáció már sokkal szebb, mint a prológban, bár nem kifejezetten vált kedvencemmé a stílusa.

700mbmovies_extraordinary_tales_2015_unrated_720

Az áruló szív 

Azt hiszem túlzás nélkül állíthatom, hogy ez a legkülönlegesebb adaptáció a csokorban – ugyanis az elmesélője nem más, mint Lugosi Béla, akinek a hangját archív felvételekről tették újra élővé. Ha valakinek ettől nem borsózik a háta, akkor majd a történettől fog. No, meg a képi megvalósítástól.

Ennél a történetnél ugyanis csupán három színt használtak – feketét, fehéret és pirosat, de a történet 95%-ban csak fekete-fehéret látunk, nem titkolt módon Alberto Breccia művészeti világát kívánták így felidézni az alkotók.

Személyes megjegyzés: sosem szerettem az “áruló” kifejezést a fordításban, hiszen eredetileg “tale telling heart”-ról van szó, vagyis a “mesélő” szív lenne… Valahogy az áruló szót túl erősnek érzem az eredeti szóhasználathoz képest…

extra1-2_758_426_81_s_c1

Monsieur Valdemar kóresete tényszerű megvilágításban

A történet elmesélője Julian Sands, britt színész, aki a klasszikus képregények formavilágába kalauzol bennünket. Az, hogy jó ötlet volt-e meganimálni egy tipikusan nyomtatott megjelenési formát, én azt mondom, hogy mindenki maga döntse el. Én úgy láttam, hogy voltak benne kifejezetten szép képek, amik a képregények sajátossága, és kifejezetten jó beállíátsok is, ám az emberek mozgása néha… hát… hogy is mondjam. Már-már komikus volt időnként.

700mbmovies_extraordinary_tales_2015_unrated_720-1

A kút és az inga

A történet mesélője Guillermo del Toro, akinek nem sokszor hallhattuk eddig közönségként a hangját – ugyanis ő egy mexikói filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nagyon szép, mély hangja van, tökéletes egy ilyen történet elmesélésére (nem is véletlen hogy őt választották).

Ennek a történetnek az animációja már amolyan “megszokott” animáció, gyönyörűek a mozgások, a képek, tökéletesen eltalálták a nyomasztó hangulatot. Azt hiszem, történet és megvalósítás szempontjából is ez viszi nálam a pálmát 🙂 . Egyedül talán az osztott kép túlzott használatát tudnám megemlíteni negatívumként, amiből szerintem fele ennyit elég lett volna alkalmazni.

960

A vörös halál álarca

Roger Corman számára (elméletileg a történetnek a megszólaltatója)  nincs olyan a filmszakmában, amit ő ki ne próbált volna – filmproducer, színész, stb, ő nagyjából mindent kipróbált már. Most nem sok feladatot kapott. A történet feléig az ember úgy gondolja, hogy itt már nem lesz narráció, és bizony nem is állunk messze a valóságtól. Néhány háttérhangot leszámítva Prospero egyetlen kérdése hangzik el csak csupán, de azt hiszem a mesélős-csokor lezárásaként tökéletes választás volt egy ilyen “néma-film”.

A képi megvalósítás itt is lenyűgőző, meg amúgy is, egy álarcosbálba térünk be, ahol a festményt idéző a képivilág és a zene szinte már-már hipnotizál. Fogalmam nincs miért, de mindegyik történethez külön leírtam, hogy ez is milyen creepy meg nyomasztó, de ez ugyebár örökérvényűen igaz Poe műveire, és ez most sincs másképp.

extraordinarytales

Hogy magyarul fellelhető-e valahol, azt sajnos nem tudom, de őszintén. Van olyan, aki elszalasztaná a lehetőséget, hogy Christopher Lee vagy épp Lugosi Béla meséljen neki?

Mindenféleképp ajánlom annak, aki szeretne egy nagyot borzongani, és szeretné magát átadni egy különleges animációs-csokornak.

A film előzetese Youtube-on

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦ YouTube 

♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦