Bérmizéria

Csütörtökön lejárt a próbaidőm, Teljes jogosultságú esetmenedzser lettem. De sajnos nem felhőtlen az örömöm.

Nem lettem tőle boldogabb és nem lettem tőle nyugodtabb. Főleg azért nem, mert 3 hónap alatt kétszer rosszul kaptam meg a fizetésemet. Elmesélem, hogy hogy is történhetett meg mindez.

Szeptem 1-én álltam be a munkába, órási lelkesedéssel szálltam be, teljes melkasbedobással. Ez még október végéig is tartott, amikor is sikerült lebetegednem, október utolsó hetében. Szóltam a főnöknek, kiírtak táppénzre, rendben. Pipa.

November 2-án, első munkanapon szépen leadtam a táppénzes papíromat, öröm, boldogság, én mindent megtettem az ügy érdekében. Pár napra rá jön a fizetés SMS – teljes összeget kaptam.

Visszakell azt a 4 napot utalnod. Visszautalni? Igen. Kis naív én, gondoltam a különbözetet, hiszen TP alatt ugye nem 100%-ék jár, hanem 70%-ék vagy mennyi, oké. 23ezret utalj vissza. 23ezer? Nem sok kicsit? De, igen, a rendszer most úgy veszi, hogy azon a négy napon te igazolatlanul voltál távol. De én szóltam, hogy TP-n vagyok. Nekem nem szólt senki, nekem azt mondták, hogy szabadságon vagy vagy lecsúsztatod vagy mi. És akkor mikor kapom meg a 4 napi pénzem? Majd hóköziben elutaljuk, de ezt most minél hamarabb utald vissza. Jó, hazamegyek és elutalom…

És én hülye vissza is utaltam a pénzt.

Hallott már valaki olyat, hogy egy ilyen miatt a (ó, barom, én) munkavállaló visszaküld pénzt a munkáltatónak? Mert én eddig bárkit is kérdeztem, senki se hallott ilyenről…

Hóközi kifizetés általában tárgyhó 15-e körül jön. 15-én bementem a gazdaságiba. Mikor számíthatok a pénzre? Ja, már nem hóköziben utalják, eddig igen, az volt az alapértelmezett, de most már a következő havi bérrel utalják, ne aggódj, meg fogod kapni a pénzt. Oké, rendben.

Csütörtökön letelt a próbaidőm. Pénteken kaptam meg a fizetésem.

Ami megint rossz volt.

Ismét berongyolás a gazdaságiba. Helló, őőő, tudnál nekem segíteni, mert szerintem nem jól kaptam a bérem… Az nem lehet, olyan nincs. De hát elméletileg most kaptam meg a 4 napi táppénz összegét plusz az év végi bónuszt, és 9ezerrel kevesebbet kaptam, mint amúgy alapesetben kapnék (értsd. nagyjából 40 ezerrel kellett volna többet kapnom).

Számolások jobbra, számolások balra. Itt van a múlt havi bérpapírod? Nincs, otthon van. Én nem nagyon tudok neked segíteni, én nem vagyok bérszámfejtő… Én sem vagyok bérszámfejtő, de annyi leesett nekem is, hogy itt valami nagyon nem klappol. Ismételt számolások. Ahha, tényleg nem jól kaptad a béred… a múltkor a 4 napi 100%-os béred visszautaltad? Igen, vissza. Ahha, jó. Nem tudom itt mi történt, majd szólok a bérszámfejtőnek, hogy nézze át…

Nagyjából 10 percig ültem a bérpapírom felett, amikor rájöttem, hogy mi történt.

Levonták azt az összeget, amit én egy hónappal korábban visszautaltam, mert hogy az így szokott lenni, azt visszautalják, aztán közben meg mégsem. Ja, és a kiegészítő pótlékom valahogy lemaradt. Kedden visszatérünk rá, addig nyugodjak meg. Állami szféra, ha nem jól kaptam meg a fizetésem, akkor egyszer tuti meg fogom kapni a hiányzó összegeket. Egyszer, majd 10 év múlva, ha így haladunk.

És kérjek én elnézést, és maradjak nyugodt, és ne érezzem ezt megalázónak, hogy szinte könyörgök a pénzemért. A bérért, amiért nap mint nap megdolgozok, ami miatt minden szakmai tudásomat bevetve próbálok segíteni rossz helyzetbe került gyerekeken és a szüleiken. Egy olyan megalázóan alacsony összegről beszélünk, amit senki nem hisz el, főleg ha megtudja hogy ma ennyit ér két diploma nyelvvizsgával. Egy olyan összeg, ami kevesebb, mint annak a kliensnek a keresete, aki rossz anyagi helyzetben él.

És egy 4 napos betegség és rengeteg kavarodás miatt nem tudom “helyesen” (értsd. úgy, ahogy jár) megkapni…

Havi 120, amit elméletileg január 1-től megemelnek, de én azt mondom, hogy várjuk ki még mi ezt, hiszen messze van még január…

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦

Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦