Panelkertészkedés 1. rész

Aki követ  Facebook-on az már láthatta, hogy mostanában két dolog mozgat igazán – Denis “nevelése” (jóvicc, ő nevelhetetlen, vérbeli rosszcsont), a másik pedig a panelkertészkedés 🙂 … Most utóbbiról írnék.

Környezet 

Kezdjük ott, hogy nincs kifejezetten sok virágom (bár a Kedves szerint túl sok van 😀 ), és ezek az ablakpárkányokon kaptak helyet. Ennek oka az, hogy a lakás északi-fekvésű és a körülöttünk lévő házak miatt néhány percnyi fénycsíkot leszámítva nem süt be közvetlenül nap, de szerencsére kellően világos van. Ennek eredményeként a virágok megfelelő mennyiségű fényt kapnak, de nem égeti őket a fény.

Vannak olyan virágaim, amik nehezen bírják, ha változtatják a helyüket – az egyik ilyen a téli kaktusz, ami borzalmasan érzékeny erre, már arra is hogy ha csak a kaspóját egy centivel is arébbtoljuk. Szintén ilyenek az orchideák is, de azok talán valamivel jobban bírják ezt a “piszkálást”. Erre nagyon oda kell figyelni, én a Karácsonyi kaktuszom pl. a párkány legszélére tettem, hogy ha pl. kinyitom az ablakot, akkor se kelljen elmozdítanom.

 

Locsolás 

Első dolgom volt, mikor a lakás felszereléseit vásároltuk, hogy az Ikeából beszereztem egy “PS 2002”-es locsolókannát, egy fehéret. Ez egy párszáz forintos tétel, halál egyszerű kis darab, és ami panellakóként pozitívum, hogy kicsi, és könnyű darab, így igazából nagyjából bárhol elfér, ha nincs használatban.

Forrás: Ikea Online

A locsolást nem viszem túlzásba, hetente egy alkalommal, szombaton vagy vasárnap szoktam. Nagyon fontos, hogy mindegyik virágot  a saját igényeinek megfelelően locsoljuk. Pl. az orchideákat felülről, a fokföldi ibolyát pedig csakis alulról szabad locsolni.

Táplálás

Ez egy kicsit egyoldalú téma nálam, mert csak orchideákhoz való tápom van… ami egyébként teljesen tökéletes minden növénynek 😀 . Költözés után még csak az orchideáim és a fokföldi ibolyám volt, és a helyváltoztatás ugye megviselte az orchideákat. Hogy picit segítsek nekik a helyrerázódásban vettem nekik egy Substrál folyékony orchidea tápot. Ez a föld tápanyag-utánpótlásában segít, így elősegítve az orchideák virágzását. Az orchideák, ha épp nincsenek megsértődve 🙂 , akkor azért nem virágoznak, mert tápanyaghiányos a földjük. Ezzel a tápoldattal én kb. havonta, kéthavonta szoktam locsolni a virágokat. Téli időszakban az ajánlás havi rendszerességet, a melegebb időben pedig kétheti rendszerességet ajánl, nekem ez egy picit túl sűrűnek tűnik, ezért használom “csak” havonta, illetve minden növényemhez használom, nem csak az orchideákhoz.

Forrás: Tesco Online

Egy másik módja a tápanyag hiány pótlására az táprúd. Ilyet korábban is használtam már, csak orchideáknál, főleg mert nagyon egyszerű az alkalmazása, illetve szintén egy párszáz forintos tételről van szó. Ezeket a kis táprudakat szúrjuk bele az orchideánk földjébe, és kb egy éven át kitart. Én általában tavasz elején, március-április környékén szúrok le új táprudat, amikor már kezd felélénkülni a természet és kezd az időjárás is melegebb lenni.

Forrás: Substral online

Felfrissítés 

Azt hiszem ez egy nagyon fontos dolog még a növények érdekében. Három dolgot szoktam alkalmazni ennek az érdekében. Elsőként is, 4-5-6 havonta egyszer fogom az összes növényemet, beállítom őket a kádba és ott picit lelocsolom őket, hogy a leveleikről lejöjjön az összes por, ugyanis a házipor megnehezíti a növények lélegzését. Ha nem akarjuk lelocsolni őket, akkor is időnként érdemes áttörölni a leveleiket egy vizes ruhával. Rendszeresen át szoktam mosni ecettel és szódabikarbónával a kaspókat, virágtartókat is, hogy azok ne algásodjanak, vízkövesedjenek be. Úgy veszem észre, hogy ezek nagyon jót tesznek a növényeknek, illetve a különböző fertőzésektől is megóvhatjuk őket.


Sajnos az egyik orchideám eléggé beteges, mint kiderült a rendszeres odafigyelés ellenére is begombásodott a földje, és látszólag vashiányos a tápozás ellenére is. Így nemrég vettem egy kisebb adagnyi bio orchidea virágföldet, és fogtam, kicseréltem az összes orchideám földjét. Ez jót tett nekik, bár volt bennem először egy félsz, hogy talán megviseli őket, de szerencsére nem 🙂 ! Nem dobták le a virágaikat, sőt, az egyik orchideám gyorsabban kezdett el virágozni, így teljes mértékig megnyugodtam. Nem mondom, hogy egyszerű feladat volt kicserélni teljes mértékig a virágok földjét, de annyira nem is volt ördöngős feladat, ami kivitelezhetetlen.

Forrás: Garden-Med Online

Végül, de nem utolsó sorban a felfrissülés egy másik nagyon fontos része az elszáradt levelek, virágok, ágak leszedése. Ezt szintén kb. 2-3 hetente megismétlem, így szebb összhatást tesznek a növények, illetve nem is kell nekik, hogy elhalt részeik maradjanak rajtuk. A száradás úgy veszem észre, hogy ha nem szedem le, akkor tovább terjed, de lehet ezt már csak a tudatalattim hiteti el velem 🙂 . Kell a növényeknek ez a felfrissülés, ez a megújulás, új erőre kapnak tőle.

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦

Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦