Kintsugi / Kintsukuroi technika

Kicsit meg akartam törni a kihívások okozta egyhangúságot, pontosabban azt, hogy végre ne kihívásos poszt legyen, ezért egy olyan technikáról írok, amiről már régóta szerettem volna – ez pedig a Kintsugi / Kintsukuroi (金継ぎ / 金繕い) technika. Talán a névből már kitaláltátok hogy valami japán dologról van szó.

A két szó lényegében egy technikát takar. A Kintsugi-t mint “arany-összeillesztés”, a Kintsukuroi-t pedig mint “arany-javításnak” lehetne lefordítani. A technika lényege, hogy törött edényeket olyan folyadékkal illesztenek újra össze, amiben aranypor (vagy ezüst vagy platinum) van elkeverve. Ez a helyreállítás művészete.

Az, hogy pontosan mikor és hogyan alakult ki, azt nem lehet tudni. A legenda úgy tartja, hogy egy japán súgon, Ashikaga Yoshimasa, visszaküldött kínába egy törött teáscsészét, hogy javítsák meg, valamikor a 15. században. Amikor visszakapták a csészét Kínából, azt nagy fém kapcsok csúfították el. A súgun ekkor arra kérte a japán kézművesmerterek, hogy találjanak ki valami esztétikusabb formát a helyreállításnak. A technika annyira népszerű lett, hogy állítólag vádoltak meg gyűjtőket azzal, hogy direkt törtek össze különböző edényeket, hogy azokat így hozzák helyre.

Természetesen a dolog nem is lenne igazán japán, ha nem állna mögötte valamelyik filozófia. Az, hogy az edények így sokkal különlegesebbek, egyedibek lettek, ezzel mindenki egyetérthet. A kintsugi mögött álló gondolatokat gyakran rokonságba hozzák a wabi-sabi filozófiával, ami a tökéletlenséget, a hibás dolgokat fogadja el, illetve a japánoknál csak növeli egy tárgy értékét, ha használatából eredő kopások találhatóak meg rajta. Ezért is gondolják úgy, hogy egy arany-helyreállítással nem rontanak az eredeti tárgy értékén, sokkal inkább továbbírják a tárgy történetét.

A Kintsuginak pedig még stílusa is vannak!

1. “Törés” (ひび – “hibi”)

Ennél a technikánál a törött részeket kötik össze aranyporos lakkal, kisebb töréseket jól lehet vele helyrehozni.


2. “Darab módszer” (欠けの金継ぎ例 – “kake no kintsugi rei)

Ezt arra használják, amikor az edény egy darabja hiányzik, és ilyenkor azt a részt teljes mértékben a kintsugi technikával helyettesítik.

3. “Összekötés” / “Összehívás” (呼び継ぎ – “yobitsugi”)

Amikor egy másik, különböző kerámia darabját építik bele a törött edénybe.

Képek a technikáról

Modern Kintsugi telefontokokkal 🙂

Lányoknak köröm-dizájnként sem utolsó 🙂 !

Link

Ha tetszett ez a techika, akkor nagyon jó kis (angol nyelvű) leírásokat találhattok hozzá neten.

– DIY Faux Kintsugi – Link 

Ehhez egy letölthető PDF-et is mellékelt a tutorial írója, illetve a történetet a beszerzéstől kezdi.

– DIY Faux Kintsugi – Repairing Broken Pottery – Link 

Kicsit tömörebb leírás, de ez is elég jó szerintem.

 

Ha ennél is egyszerűbb (és “féjkebb”) verzót szeretnénk, akkor csak egy sima fehér tányért vagy bögrét kell fognunk, amit arany vagy ezüst színű porcelánfestékkel “törésvonalak” rajzolunk rá. Erről sajnos nem találtam pontos tutorialt, de itt van néhány kép, amik ezzel a technikával készültek 🙂 .

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦

Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦