Fogjunk össze! – Bloggerkedés az életemben

DSCF0278-600x450

Pár héttel ezelőtt Niki (akit még az ősidőkből ismerek, először MGC-ről, utána pedig a bloggeres időkből) intézett egy felhívást bloggerek felé – írjuk le mit jelent nekünk a blogolás, miért is kezdtünk el blogolni, stb. Nos, most egy kicsit személyesebb bejegyzést írok nektek 🙂 …

Mikor “kicsi” voltam, már akkor szerettem naplót írni. Na jó, a 12-13 éves naplóimat elég gyatrásan írtam, havonta 1-2 oldal, de később, pár évre már szinte naponta leírtam a gondolataimat (sőt, volt egy olyan naplóm, amibe egykori volt barátom is írt a nyaralásukkor, ez amolyan “örökké veled” mozzanat volt, hadd ne mondjam, nem jött össze az örökké veled 😀 ). Mikor az internet már úgy igazán betört az életembe (13-4 éves koromtól rendszeresen chateltem) persze jöttek vele a blogok is – sokat nem olvastam (volt valami sátánista lány a pokolban, meg a Földreszállt bukott angyal, amik ugye fikció-blogok voltak, de azokat szerettem), de mégis felötlött bennem, hogy mi lenne ha én írnék blogot? Próbálkoztam is, de 4-5 bejegyzés után mindig abbamaradtak (2-3 alkalommal is újrakezdtem a blogolást), így 2010-ig jegelődött is a dolog. Akkor kezdtem ugyanis bele a My P-Project bloggeres blogomba, amit tavaly augusztus óta (úristen, már egy éve?! :O ) saját tárhellyel, saját domainen BlitheProject néven írok tovább…

De nézzük csak közelebbről hogy ezalatt a 6 év alatt mi minden is történt velem…

Miért blogolok? 

Először is azért, mert ez egy (bármennyire is elcsépelt) önkifejezési forma számomra. Egyszerűen vannak dolgok, amiket úgy érzek, hogy le kell írnom, és amiket szeretnék másokkal is megosztani, így a papírra írt napló már nem elég. Először azért kezdtem el blogolni, hogy leírjam a velem történt dolgokat, hiszen tiniként azok olyan hűdebaromifontosak és hűdebaromiérdekesek, de aztán valahogy mégse volt meg a kellő belső motiváció, hogy tovább írjam őket.

Utána, ahogy öregedtem 😀 , elkezdtem komolyabban foglalkozni a kézműveskedésekkel, kreativkodással, és mivel a környezetemnek nagyon tetszettek az általam készített ékszerek, illetve akkoriban még a varrással is próbálkoztam, egész sok párnát és “plüssegeret” varrtam, amik sajnos nincsenek meg képen, főleg mert ajándékba készültek, illetve hát így visszagondolva írtó bénák voltak 😀 , egyre jobban ért bennem a gondolat, hogy ezeket valahogy érdemes lenne közszemlére tenni.

(Ezt a sztorit már az unalmasig meséltem, tudom…), Szóval, az érettségim előtt pár nappal megnéztem a Julie és Julia c. filmet, ahol a főszereplő elkezd blogolni. Na, nagyjából ennyi kellett nekem ahhoz, hogy én is újra elkezdjek, mostmár egy “értelmesebb”, nem tini-ömlegéses blogot írni, ahol az általam készített dolgokat jelenítem meg, esetleg azok leírásait teszem közzé. Mivel akkoriban vettük meg a Szegedi lakásunkat, így a másik gondolatom az volt, hogy egy lakásfelújítós-dizájnolós blogot fogok készíteni, ám rá kellett jönnöm, hogy egyrészt a lakásdizájnolás rengeteg pénzbe kerül, ami nekem csóró egyetemistaként marhára nem volt, illetve sokkal hosszasabb procedúrák ezek, mint amennyihez nekem türelmem van a megörökítésükhöz, dokumentálásukhoz. Így “maradtak” és koncentrálódott a blogom az ékszerek, apróbb lakásdíszek elkészítésének leírását tartalmazták, majd végül maradtak az ékszerek túlnyomó többségben.

Miről blogolok ma? Ma már szinte mindenről – az életemről, a főbb eseményekről, mindenről. Azért persze próbálok hű maradni, és létrehozni egyfajta ars poeticát, de nézzétek el nekem, az elmúlt fél évben szinte semmit se készítettem, ismert okok (szakdoga, záróvizsga, költözés) miatt.

Kinek ajánlom a blogolást?

Mindenképp olyannak, akinek van elég türelme és IDEJE minden nap vagy épp minden másnap leülni és egy valamirevaló, értelmes, igényes bejegyzést összehozni. Nekem több blogom is van (hajjajjj), de sajnos mindre nincs időm, így nem meglepő módon főleg ezzel a bloggal szoktam foglalkozni (úgy is szoktam mondani, hogy ez a főblogom), de vannak olyan dolgok, amiknek a tematikáját már nem érzem ideillőnek (ezért van a feministablog, vagy a szendvicsblog, illetve van még egy kriminológiai is, és ezeket mind-mind többen írjuk, de akkor is, érzem hogy nincs rájuk annyi időm, mint szeretném).

Az, hogy igényes képek legyenek egy blogon, szerintem teljesen alap, főleg mivel kezdetekben nálam is nagyon gyér képek készültek (ennyit ér egy jó kamera…), most pedig már próbálok a jó minőségre törekedni, igényesnek lenni. Az, hogy ne legyenek helyesírási hibák lehetőség szerint (1-2 szerintem még belefér, meg én is állandóan félregépelek, főleg mert az agyam gyorsabban pörög, mint ahogy pötyögök 😀 ), de azért nagyon sokat ront egy jó céllal rendelkező blogon, amikor minden második szo rószúl van léirva (érezd az iróniát).

Ezen kívül persze az egyik legfontosabb az IDŐ. Ezt már írtam fentebb, de az az igazság, hogy úgy érzem nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos is az, hogy kellő időt tudjunk fordítani a blogunkra. És persze itt nem csak a bejegyzésekkor a pötyögésre gondolok, hanem a blog “összerakása” se kevés idő. Megtalálni vagy megcsinálni a megfelelő dizájnt, kellőképp a saját arculatunkra alakítani a blogot, megfelelő időt fordítani a kategorizálásokra, hogy a különböző kiegészítő widgetekről, applikációkról ne is beszéljünk (mármint a blogon belül). Ezen kívül érdemes ugyebár a különböző közösségi siteokon is fenn lenni, hogy a blog elérjen a megfelelő közönséghez.

Akkor mégis miért éri meg? 

Nekem ki kell írnom magamból sokszor a bennem szunnyadó dolgokat, hogy ne robbanjak fel 😀 , meg van is egy kis tanár-génem (ha már anyám-apám az), és szeretek magyarázni, okosságokat osztani 😀 …

Illetve hát ne feledkezzünk meg a blogközösségekről se. A bloggerekről tudni kell ugyanis, hogy borzalmasan összetartó társaságot tesznek ki, valahogy a blogolás eddig nem ismert mechanizmusa egy valódi közösséget tud összekovácsolni. Olvassuk egymás blogját, reagálunk a posztokra, együtt örülönk, aggódunk, tanácsot adunk, inspirálódunk, stb.

És a legjobb – ahány ember, annyi féle blog, így szerintem kellő keresés után mindenki megtalálja a maga számára tökéletes olvasnivalót 🙂 .


Vasárnaptól vasárnapig blogposzt (heti kihívás) posztjai:

07. 17. – http://blitheproject.hu/…/…/17/fogjunk-ossze-en-es-blogolas/
07. 18. – http://blitheproject.hu/2016/07/18/ajanlo-vadon-hercegnoje/
07. 19. – http://blitheproject.hu/…/ajanlo-stanford-bortonkiserlet-2…/
07. 20. – http://blitheproject.hu/2016/07/20/elegans-fekete-es-ezust-medal/ 
07. 21. – http://blitheproject.hu/2016/07/21/egy-ekszer-uj-elete/
07. 22. –
07. 23. – http://blitheproject.hu/2016/07/23/szurke-gyongyos-elegans-fulbevalo/
07. 24. – http://blitheproject.hu/2016/07/24/instagram-osszefoglalo-4/

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦ YouTube 

♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦