Lugosi Béla 60 éve nincs köztünk

60 éve, 1956 augusztus 16-án halt meg kedvenc Drakulánk, Lugosi Béla, Los Angelesben.

A leghíresebb Dracula Blaskó Béla Ferenc Dezső néven született Lugosban (ma Rómánia), 1882 október 20-án. 12 éves koráig járt iskolába, majd önálló életet kezdett élni, különköltözött szüleitől, majd alkalmi munkákból tartotta el magát. Színészi pályája hajnalán olyan színházakban játszott, mint a Szegedi vagy a Palota színház, 1912-ben a Nemzeti Színház tagja lett. Harcolt az első világháborúban, az orosz fronton megsérült, hazatértekor ki is tüntették, de a Tanácsköztársaság idejében emigrációba kényszerült politikai okok miatt.

Bécsben és Berlinben is színészkedett, akkor már filmvászonra is került, végül 1920-ban megérkezett az Egyesült Államokba. 11 évre rá megkapta az amerikai állampolgárságot. Természetesen ott sem tétlenkedett, hiszen megalapította a Magyar Nemzetiségi Színházat, ahol a száműzött magyar színészek játszhattak.

1927-ben felkérték a Dracula című Broadway darab címszerepére, ami hihetetlenül sikeres volt – így figyelt fel rá az Universal stúdió, és így született meg az 1931-es, ikonikus Dracula című film. Ez egyszerre hozta meg a sikert és skatulyázta be Lugosi Bélát, mint “Draculát”, később már csak horrorfilmekben szerepelt. Mivel még nem beszélt angolul, ezért erős magyar akcentusa volt. Sok Drakula-filmben erre az alakításra való utalásként használják a jellegzetes köpenyt, illetve a magyar akcentust.

Az 1950-es években próbált kitörni ebből a skatulyából, két vígjátékban is szerepelt, de mindkét film csúfosan megbukott. Pályája végén már nem szerepelt A-kategóriás filmben.

A világháborúban szerzett sebei fájdalomcsillapítása miatt morfiumfüggőség alakult ki nála, végül 1956 augusztus 16-án hunyt el szívinfarktusban. Halálakor utolsó filmjén, a 9-es terv a világűrből c. alkotáson dolgozott (ami bár másodrangú filmnek készült, ma kultuszfilmmé vált), szerepére a rendező, Edward D. Wood Jr. feleségének a csontkovácsa ugrott be. Mivel a szereplőnek csak a homloka hasonlított Lugosihoz, jeleneteiben mindig köpennyel takarja el az arcát. Sírja a kaliforniai Cluver Cityben található meg, természetesen Dracula-jelmezében.

Érdemes tudni, hogy Lugosi Béla azon kevés magyar származású színészek közé tartozik, akiknek csillaga van a Hollywoodi Hírességek sétányán.

Kedvenc Bélánk, kedvenc Draculánk, nyugodj békében!

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦ YouTube 

♦ Tumblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦