Lakásból Otthon Projekt #2 – A költözés előtti pillanatok

Forrás: Youtube.com

Ha azt gondoltad, hogy a költözésben a legnehezebb a megfelelő lakás megtalálása, akkor tévedsz! A költözés előtti pillanatok még rengeteg tennivalót tartogatnak számodra.

1. A mindenség beszerzése 

Bár 25-6 éves korára az embernek egész sok “cucca” gyűlik össze, mégis vannak olyan dolgok, amik egy háztartásban elengedhetetlenek, és elsőre talán triviálisan hangzanak, és amid nagy valószínűséggel nincs, ha a szülői/fiús/lányos házból költözöl saját lakásba.

Amikor Szegedre költöztünk, akkor elég könnyen megoldódtak ezek a dolgok, mert anyáéknak, nagymamáknak voltak olyan edényei, vagy épp tányérkészlete, amit soha nem használt, és amit akkor oda is adott. Mivel akkor tényleg egy jó kis konyhát fel tudtunk szerelni a kapott dolgokból, mostanra persze nem gyűlt fel annyi dolog, hogy szintén sikerüljön kapott dolgokból építkezni, így szinte a nulláról kezdtük – mert valljuk be, 2 db muffinsütő tepsivel nem túl sokra megy az ember (főleg, ha nincs miből vagy mivel enni).

Szóval, a történet most ott kezdődött, hogy szépen leültünk, hogy végiggondoljuk mi is az, amink van, és mi is az, ami első körben prioitás. Törölköző, ágynemű, párna-paplan, van, aludni és fürödni fogunk tudni. Néhány konyhai apróságon kívül (mint pl. a fentebb már említett muffinsütők és néhány bögre) azonban semmink nincs, illetve háztartási dolgok, mint seprű, felmosó, szintén hiánycikk.

Miután meglett az 5 méteres bevásárlólista jöhettek a dolgok beszerzései. Ez körülbelül egy hónapja folyamatosan megy, és a legjobb pillanat az, amikor egy egész napos bevásárlókörút után este fekszetek az ágyban és “Hé… őőő… Nem vettük meg az éjjeliszekrényt…” “MI?!” “Nem vettük meg az éjjeliszekrényt…” “Tuti?!” “Tuti…” “Megnézem a blokkot!” “Oké” “Baszki… tényleg nem vettük meg…” és nevettek, hogy milyen szerencsétlenek vagytok, hogy nem vettetek meg egy olyan dolgot, ami két (!!!) listán is szerepelt… De hát ezt teszi a fáradtság!

A másik gyakorlatias része a dolognak az árak összehasonlítása, hiszen mégis csak homo oeconomicyusok vagyunk. Ahogy mondani szokták annyi bútoráruházban jártunk, hogy tényleg kezdett kialakulni egy svéd alapszókincsünk, emiatt elég jól össze tudtuk hasonlítani az árakat – ez az Ikeában fele annyi, ez a Jyskben drága, ez pedig csak a Mömaxban van, stb. Volt úgy is, hogy valamit kinéztem az Ikeában, és ahogy nézelődtünk a Mömaxban megláttam fele annyiért. Annyi bizonyos, hogy érdemes legalább nagyságrendileg megjegyezni az árakat, hogy mi mennyiben kerül itt meg ott, és akkor egyszerűbb lesz a vásárlás.

2. Dobozolás magasiskolája 

Azt hiszem ez szintén egy hosszadalmas és fárasztó. Mi az, amit először rakjak el? Mi az, ami nem fog kelleni? Én ott kezdtem, hogy a konyhai dolgokat (beszerzésük után) raktam el először, utána jöhettek a mindenféle apróságok, könyvek, illetve az egy-egy tusfürdő, sampon, fogfefe, fogkrém, dezodor és parfümön kívül minden más szintén. Ruhák közül – mivel gadróbunk sincs még egyenlőre – a téli ruhákat el lehetett tenni. Ahogy már fentebb írtam, 25 év alatt jó pár dolog összegyűlik az embernek, ebből érdemes ilyenkor szelektálni, illetve adományba adni dolgokat.

Így a kulcs átvétele után szépen, fokozatosan lehetett átvinni a dolgokat, de erről majd egy másik poszt 🙂 …

Szintén (anyagi szempontból) praktikus tudni, hogy bár vehetsz “költöztető dobozokat” az Ikeában, Obiban külön, de ezeknek meglepően borsos az ára. Érdemesebb boltból kikérni kartondobozt, ott ingyen adják. Ha van egy boltos ismerősünk, akkor pedig még egyszerűbb a dobozok kikérése.

Ha megvannak a dolgaink és sikerült dobozt beszerezni, akkor jöhet a következő feladat – a tetris. Avagy hogy pakolj el mindent a lehető leghatékonyabb térkihasználással és lehetőleg úgy, hogy egy dobozba egy helyiség dolgai kerüljenek. Ez egy elég trükkös lépése a költözésnek, és elég sok türelmet is igényel.

Ha pedig megvolt a tetrisezés, akkor még egy mindig nem végeztünk… De az már a kulcsátadás utáni történet 🙂 …

 

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦ YouTube 

♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦