Ezelőtt két évvel hasonló folyamaton mentem át, mint most, a különbséget csupán 260 km adja. Szakdogaírás, ideg, záróvizsga, még több ideg – és persze rövid időn belül gyors hízás. Akkor és most is úgy döntöttem, hogy megváltoztatok jó néhány dolgot az életemben, és most is ugyanitt járok.
Soha nem voltam egy nádszál, sőt, mindig magas és erős voltam, stressz alatt pedig egy pillanat alatt meghízom – ciki téma, de írok róla, hátha van még valaki aki hasonló cipőben jár. Anyám alkatát örököltem, combra és fenékre hízok alapjáraton, de az elmúlt fél évben hasat és tokát is növesztettem, ami borzalmasan zavar – a combom vastagságához már “hozzászoktam”, vagy inkább elfogadtam, de hogy másom is hízzon azt nem érzem okésnak.
Úgy döntöttem hát, hogy ideje ismételten 180 fokos fordulatot venni, felhagyni az eddigi szokásokkal, és újra “jó útra térni”. Ezelőtt két évvel több-kevesebb sikerrel véghezvittem egy ilyet – akkor mindent teljes kiőrlésűre cseréltem, olaj helyett kókuszolajat kezdtem el használni, futottam, bicikliztem, és ezeknek szépen, lassan meglett az eredménye. Pár hónap múlva egyre többen jegyezték meg, hogy csinosabb vagyok, szebb az alakom. És most is erre vágyom. De mivel most több felesleget sikerült összeszednem, így “drasztikusabb” módszerekhez fordultam.
Elkezdtem magamra sütni és főzni (ha épp nincs kedvem sütni, akkor pedig marad a boltban kapható teljes kiőrlésű áru) – az Instagram-om ezért van tele mostanában kajás képekkel 😀 …
Most, hogy két év után végre saját konyhám van, az életmódváltoztatás még egyszerűbb lett.
Az egész egy Szafi-s rendeléssel kezdődött, ahol Szafi free lisztekből rendeltem be – pizzatésztát, kenyeret és muffinliszt keveréket. Ezek glutén-, tej-, tojás-, cukormentes vegán lisztek, alacsony glikémiás indexxel. Nem rosszak, sőt, a pizzakeverékből már alig van 😀 , a legtöbben teljes kiőrlésű hajdinaliszt, tápiókaliszt, kölesliszt, útifűmaghéjliszt és bambuszrostlist található, amiknek van egy kis mellékíze, de igazából nem vészesek, pizzánál például egyáltalán nem érezni a finom feltétek miatt.
Egyébként már mindből készült valami 🙂 … mint említettem, pizzát többször csináltam már belőle…
… és persze calzoné-t is, ami lényegében egy félbe hajtott pizza. A lisztkeverékkel a munka hihetetlen egyszerű, csak víz és citromlé kell hozzá a megfelelő arányban, kicsit össze kell gyúrni és kész is – szerencsére dagasztani nem kell, amiért az ínhüvelygyulladásra hajlamos kezem igen csak hálás.
Két problémám van csak ezzel a liszttel – a hajdina miatt, ahogy fentebb is írtam, mellékíz érezhető, főleg a kenyérnél, de ha nem magában esszük, hanem pl. szendvicsként, melegszendvicsként, akkor ez a mellékíz alig észrevehető. A másik pedig, hogy sütésnél van némi szaga (bár ez a szódabikarbóna miatt is lehet). Nem mondom, hogy egyik sem kibírhatatlan, de egyáltalán nem olyan ugye, mint amikor fehér lisztből süt az ember.
Persze magamra sütni nem csak a lisztkeveréses sütést jelenti.
Készültek különböző krémek is – mogyoróvaj, pizzakrém és ajvár. Az ajvárt kicsit túlturmixoltam, legközelebb nem szabad ennyi ideig a turmixgépben hagynom, szeretem, ha nem ennyire “egységes” az állaga az ajvárnak 🙂 …
Illetve készült cukkini tócsni is. A cukkinit (bár mondjuk a többi tökfélét is) nagyon szeretem, elég sokmindent szoktam készíteni, például ratatouille-t, ami hihetetlen finom :3 , valamelyik nap pedig töltött patiszont (csillagtök) készült. Most nagyon kacérkodom a gondolattal, hogy cikkini-alapú zsemlét készítsek, de tócsni is fog készülni a héten 🙂 …
Persze a Szafi free termékeken túl igen csak izgatta a fantáziámat a Szafi fitt termékcsalád is, így a hónapban beszereztem belőlük is egy “válogatást”. Több receptet kinéztem, amik 4 összetevőn alapultak: ch-csökkentő liszt, nyújtható paleo lisztkeverék, bambuszrostliszt és kókusztejszín. Ezeken kívül került be még a kosárba kókusz alapú “tejbegríz”, narancsbőr elleni krém és bolognai alap is.
Persze nem is tétlenkedtem, még a megérkezés napján kipróbáltam a “tejbegrízt” (arról nincs kép). Nem volt rossz, sőt. Persze senkit ne érjen meglepetésként, hogy egy kókusz alapú ételnek kókusz íze lesz, engem se kellett volna meglepnie. Nem nagyon szeretem a kókuszt, de szerencsére ennél az ételnél nem túl tömény az íze, így nekem is kellemes, jó sok fahéjjal ettem 🙂 …
A másik amit a csomagból kipróbáltam az a diétás kakaós és fahéjjas csiga – nem volt rossz, azt kell mondjam. Tegnap este sütöttem ki, frissen bevallom nem annyira ízlett, nagyon erősnek éreztem ugyanis a liszt mellékízét, bár sütés közben a kókusztejszíntől hihetetlen finom, kókusz illat volt a lakásban 🙂 , de ma reggelire ettem belőle, és már alig éreztem a mellékízt, az szinte teljesen eltűnt :O …
Az utolsó fontos dolog, amin dolgoznom kell, az a mozgás. A sétákkal már egész jók vagyunk szerintem, Petivel ha van időnk, akkor sétálunk. Ugye, amikor suliba jártam, ez eléggé ritkán fordult elő, kevés volt a közös szabad időnk, de szerencsére ez más lett 🙂 . A másik nagy célkitűzés az most a futás és a torna, amiknek neki kell látnom.
♦ Facebook ♦ Instagram ♦ Bloglovin ♦ YouTube ♦
♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦