Bizsu ékszerek tisztítása

10801809_817983624950224_8691639592980984553_n

Facebook

Bármennyire is szeretjük ékszereinket, sajnos az idő vasfoga meg tudja őket rendesen rágni, és a hajdani csillogásnak persze oda. De ne csüggedjünk ilyenkor se, hiszen pár egyszerű praktikával könnyen újjá varázsolhatjuk őket!

Megelőzés

Az egyik talán legegyszerűbb módja az ékszerek megvédésének, ha eleve kerüljük a “veszélyes” terepeket. A bizsuk egyik nagy ellensége a víz, így ha gyűrűt, karkötőt viselünk, lehetőleg ne mosogassunk, illetve kézmosáskor is érdemes ezeket levennünk.

A víz mellett komoly károkat okozhat az izzadtság is, főleg nyáron színeződnek el hamar az ékszerek. Az, hogy 30-40 fokban ne izzadjunk persze fizikai képtelenség, de ha sportolunk vagy valamilyen keményebb fizikai munkát végzünk, mindenképp vegyük le ékszereinket! (Ezzel az esetleges beakadás-elszakadást is elkerülve)

A különböző vegyszerekkel való érintkezés szintén megrongálhatja az ékszert! Ne viseld őket ha épp krémezed a kezed, vagy testáolózol, és ne érintkezzen közvetlenül parfümmel se. Nyakláncok esetén ez kissé trükkös lehet, de olyankor inkább ne fújj nyakadra (ha a pólódra fújsz, akkor úgyis tovább érződik a parfüm illata).

Egy másik nagyon jó megoldás, ha az ékszer bőrrel érintkező (vagy teljes) részét bekenjük átlátszó körömlakkal. Ez tapasztalataim szerint ideig-óráig nagyon jó kis megoldás, de egy idő után elkopik a védőréteg, és akkor érdemes újra átkenni.

A bizsuk elszíneződését egyértelműen az oxidáció okozza. Ezért érdemes valamilyen csukható/zárható ékszertartó dobozt beszereznünk, és abban tárolnunk kedvencienket, nem pedig elől hagyni őket.

Ha már elszíneződött… 

Persze a fent leírtak ellenére is bekövetkezhet az elszíneződés, hiszen nincs 100%-osan hatásos technika, no meg teljesen légmentesen is kizárt tartani bármit is. Két dologhoz nyúlhatunk ilyenkor, igazából mindkettő “filléres”, és nagy valószínűséggel megtalálható a háztartásunkban (de tényleg).

Az egyik ilyen a fogkrém. A fogkrém ugyanis gyönyörűen tisztítja nem csak a bizsu, de az ezüst ékszereket is! Egy kis fogkrém rányomva az elszíneződött láncra, egy puha fejű fogkefével, vagy csak szimplán saját ujjainkkal óvatosan körbedörgöljük, esetleg 1-2 percig rajta hagyjuk (amíg pl. a többi ékszerünket is áttisztítjuk), bő vízzel lemossuk, és máris gyönyörűségesen fog csillogni kedvencünk.

A még olcsóbb megoldás a szódabikarbóna (és ezzel nem is lesz menta illatú az ékszer mint a fogkrémnél, igaz az pár óra alatt elillan). Szárazon dörgöljük át szódabikarbónával, majd megvizezzük ujjainkat és ismét átdörgöljük, végül ezt is bő vízzel lemossuk.

Üveglencsés ékszereknél óvatosan kell a vizes dolgokat végezni, ugyanis a lencse alá befolyhat a víz, és akkor a papír megnedvesedik és csúnya lesz!

Az ásványok közül mindet külön módszerrel kell tisztítani! Olvass utána, hogy melyiket hogyan, mert ha nem a megfelelő módon kezeled őket, akkor komoly károkat okozhatsz bennük.

Nagyon-nagyon fontos! Ne ész nélkül essünk neki az ékszerek tisztításának, tehát körömkefével, vagy kemény fejű fogkefével, mert a túl erős dörgöléstől megkopig az ékszer külseje, még csúnyább lesz! Ha puha fejű fogkefét használunk, akkor is csak óvatosan szabad tisztítatni. A legjobb megoldás talán az, ha saját ujjainkat használjuk.

Egyéb módszerek 

Lehet kapni különböző vegyi tisztítókat, amiket őszintén megmondom, hogy én még soha nem próbáltam egyiket se, ugyanis a fenti “filléres” módszerek tökéletesen beváltak nálam. Egyedül “ékszertisztító-kendőt” (lényegében egy nagyon puha kendő, hasonló mint a szemüvegtisztító kendő, csak vékonyabb) rendeltem külön, de önmagában az szerintem nem elegendő, általában egy fogkrémes/szódabikarbónás tisztítás után szoktam vele óvatosan átdörgölni az ékszereket, talán egy kis plusz fényt ad nekik.

Nálam ezek a módszerek váltak be, kíváncsi vagyok a ti tapasztalataikra, ha gondoljátok, akkor osszátok meg velem 🙂 !

12805971_1002707636477821_8406893854101458072_n

♦ Facebook Instagram Bloglovin ♦ YouTube 

♦ Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦