Életmódváltás – 5-6. hét

A múlt heti beszámoló elmaradt, így a maiban két hetet foglalok össze 🙂 . Nagyon boldog vagyok, ugyanis VÉGRE kétszámjegyű vagyok, igaz még közel van a háromszámjegy, de azon vagyok, hogy minél távolabbra kerüljön 😉 !

Megint NAGGYON jókat ettem! Már teljesen hozzászoktam a paleo/clean eating ízekhez, gyakran megkínálom a kollégákat is, van akinek ízlik, van akinek kevésbé, pl. a paleo palacsintát eddig mindenki dícsérte, a croissanok vegyes fogadtatás kaptak, de ugyebár az ételek fogadtatása függ az egyéni ízléstől is. Most odaírom mindegyikhez, amiből ettek a többiek is, hogy milyen volt a fogadtatás 🙂 .

A paleoról már kifejtettem a véleményemet, a másik általam hasznáált alapelv a clean eating. A clean eating szerintem kevésbé ismert magyarországon, a lényege pedig az, hogy minél természetesebb alapanyagokból készült ételeket együnk, amik lehetőleg zöldségből, gyümölcsből álljanak, vagy minél kevésbé feloldozott alapanyagból. Nálam ez a két irányzat/elmélet, nem tudom micsoda 😀 , nagyon jól elfér egymás mellett, mert lényegében azt hírdetik, hogy minél kevesebb adalékanyagot együnk és válasszuk az egészséges alapanyagokat. És persze készítsünk el minél több mindent magunk 🙂 .

Múlt héten sütöttem “nutellás” croissant, amibe a steviás és a DiaWellness mogyorókrémet összekeverve töltöttem meg, és így sütöttem ki. Hihetetlenül finom lett szerintem :3 , két kollégám merte bevállalni, egyiküknek tetszett, a másikuk szerint “ízetlen” lett, de ő hozzátette, hogy ezt az összes általam készített kajánál érzi … Készült mellette szezámmagos kifli is, ez nem lett kifejezetten rossz, de többször nem keverek a tésztába magot, valahogy nem lett az igazi :-/ . Sokszor csak a zsemle/kifli tetejére szórok, szerintem maradok is ennél a megoldásnál 🙂 .

A kifli ez alapján készült: Link , csak kevertem bele egy kis szezámmagot.

Az édes croissant tésztájához ezt a receptet használtam: Link 

Készült házipita is, amiből gyros lett. Ez a világ egyik legfinomabb és legegyszerűbb otthon is elkészíthető streetfoodja a wrap mellett. Miközben a pita sül könnyűszerrel megsüthetjük a husit (én jó fűszeresre szoktam csinálni), összevághatjuk a zöldségeket (ebbe most paprika, paradicsom és californiai paprika került). Én szeretem, ha valami kötőanyag is van a pitában, ehhez vagy humuszt vagy majonézt használok, ha nincs itthon humoszom (a majonéz kevésbé jó megoldás ugyebár…). A pita egyébként nem lesz alapból “lyukas”, mint a boltban megvásárolható, de késsel könnyen orvosolható a probléma 🙂 .

A pita ez a lapaján a recept alapján készült: Link 

Sütöttem megint zsemlét. Nemrég felkerült Szafi blogjára egy új zsemlerecept, amit persze nekem is ki kellett próbálnom 😀 – Link – , de őszinte leszek, nálam ez a tojásfehérjét megoldás nem vált be annyira. Nem volt rossz, de valahogy nekem a “HorváthÉvás” zsemle sokkal finomabb – Link. Látjátok, ennek a tetejére is került szezámmag, mert abból sose elég :))) …

Ebédre nem sokszor sütöttem a meleg miatt, elég volt a zsemléket/péksüteményeket esténként megsütni, amikor már picit hűlt a levegő, de azért egy jó kis Szafi Free pizzának 🙂 . Lassan elfogy ez a lisztkeverékem, egyébként nagyon szeretem, mert nem kell keleszteni, másrészt 3 alapanyag kell hozzá: víz, citromlé/alamaecet és a liszt. Sütéssel együtt egy órán belül kész is a finomság (nagyjából mint egy pizzarendelésnyi idő kiszállítással együtt). Erre a pizzára került paradicsompüré, arra bazsalikom, csemegekaraj, californiai paprika, paradicsom és kétféle sajt (ementáli és trappista). Isteni finom lett ^^!

Recept hozzá itt van – Link.

Múlt hétvégén készítettem barátfülét. Még soha nem csináltam 😀 , szóval elég izgalmas volt. A közepét DiaWellness áfonyás és epres lekvárral, illetve mogyorókrémmel töltöttem meg, így mindegyiknél meglepetés volt, hogy vajon milyen ízű is lesz 🙂 . Nagyon finom lett, bár nem nagyon tudtam összetapasztani a tésztát, nem jöttem rá a nyitjára, így sajnos jó párból a töltelék főzés közben kijött 🙁 . Egyébként baromi munkás dolog, egyesével kiszaggadtam egy-egy kört, beleraktam a tölteléket, félbehajtottam, villával mindkét oldalát összenyomtam, és így főztem ki. Beleforgatni pirított darált dióba forgattam bele. Finom lett, bár aki az eredeti barátfüle ízvilágához van hozzászokva, az ebben “csalódni” fog, hiszen nagyon kellemes diós ízű lett a végeredmény.

Recept hozzá itt található – Link.

Valamelyik nap úgy éreztem, hogy megveszek egy hamburgerért, szóval nem is kellett több, sütöttem gyorsan hamburgerzsemlét 🙂 . Persze ez is Szafis 😉 , milyen másmilyen is lenne? A húspogácsát picit “elrontottam”, ugyanis nem gondolkodtam. Nálam itthon alapból csak disznó darálthús van, a hamburgerhez meg ugye marhahús kéne (vagy felesben), én pedig erre nem is gondoltam, megcsináltam malackából. Sütés közben néztem a husokat, hogy miért ilyen fehérek ezek?, és akkor esett le, hogy venni kellett volna marhahúst… Hát mindegy, így jártam, legközelebb picit okosabban kell gondolkodnom 🙂 . Szóval, házi zsemle, házi húspogácsa, került még bele pirított hagyma (az is házi volt persze), paradicsom, paprika, ketchup és majonéz. A tökéletes hamburger receptje :3 !

Recept a zsemléhez: Link 

Oldalról picit vérszegénynek tűnik, ugyanis a hús sütés közben majdnem felére összehúzódott, és a szép lapos szeletek “megduzzadtak”. De az íze nagyon finom volt, bár lehetett volna picit markánsabb a hús, ha marhahús is kerül bele… De majd legközelebb 🙂 !

A hét közepén úgy döntöttem, hogy valami finomságot fogok sütni, így került ez a két szépség a sütőmbe 🙂 . Szafi Reform fánk (fehércsokis-epres és étcsokis tetővel, amire szafi törökmogyorós drazsét is szórtam), illetve túrós pogácsa.

Szafi fánk. Link hozzá itt.

Sütőben sütöttem ki ezt a fánkot, ezt egész sokan megkóstolták (többek között a szüleim is). Apukám szerint ez hiba volt (mármint sütőben sütni), mert nem igazán lett fánk-jellege, de egyébként meglepően finom, neki kifejezetten ízlett. Anyukám azt mondta, hogy nem baj hogy nem olajban sült, mert finom, jó sok rajta az étcsoki, azt pedig külön értékelte, hogy nulla hozzáadott cukrot tartalmaz. Nagynénémnek szintén ízlett, bár ő inkább a sósakat szereti, így a pogácsa mellett tette le a voksát. Kollégák közül is megkóstolták, általános vélemény szerint nem rossz, egyik kolléganőm szerint az az egy problémája van, hogy túl sok lett rajta az étcsoki, és ő az étcsokit nem szereti 🙂 … Ezt a fánkot én magában nem szeretném, mert hiába van citromhéj a tésztájában, nagyon kell rá a “máz”, hogy tényleg finom legyen – bár szerintem ez a többi fánknál is így van.

A másik finomság, ami készült nálam az ez a túrós pogácsa volt. Recept hozzá itt. Én zsírszegény túróval készítettem, illetve egy picike laktózmentes vajkrémet is kevertem a tésztájába, illetve 6g helyett 10g sót tettem bele. Azt hiszem, remekül bemutatja a sikerét az, hogy három adaggal sütöttem 2 nap leforgása alatt… 🙂 A kollégák közül nagyon ízlett mindenkinek, egyik kollégám vagy 10-15 darabot is megevett egyből 😀 . Anyukám és nagynéném szintén el volt halva tőle, azt mondták, hogy meglepődtek, hogy mennyire érződik a túró. Apukám azt mondta, hogy ő inkább marad a fánknál, neki az jobban ízlett, szerintem ez nem elég pogácsa-jellegű. Tény és való, hogy pogácsát is most sütöttem először, és bizony picit laposak lettek, mert azt gondoltam, hogy jobban fel fognak duzzadni, de hát így jártam 🙂 . Nálam abszolút nyerő volt ez a pogi, sokszor fogok még sütni, főleg mert pikpakk elkészül, és hát na… Rohadtfinom, egyébként is szeretem a jó sós sütiket :))) …

És ha nyár, és ha szezon, akkor bizony gyümölcsök. Dinnyét jóformán csak én szeretem, így megörültem, amikor megláttam a “mini-dinnyét”, ami szerencsére nem marad el normális méretű társa mellett ízben, annyi hogy magjai is jóval kisebbek, amitől picit talán macerásabb megenni, bár volt mag, amit inkább lenyeltem, mert nem volt kedvem vele szenvedni. Az áfonya szintén egy nagyon nagy kedvencem, sokat szoktam belőle enni, illetve a képen nem látszik, de hihetetlenül finom szedret sikerült vennem az egyik helyi zöldségboltban, igaz, picit bosszankodtam miközben mostam meg a szedreket, ugyanis dobozban vettem, és nem vettem észre, hogy a doboz közepén már elkezdett megpenészesedni jó pár szeder, így sok a kukában végezte 🙁 … Vettem “mézédesnek” írt apró sárgabarackot, ha ettetek még rosszat… Ízetlen volt, áfonyával összefogva ettem, hogy legalább egy kis íze legyen 😀 . Nektarinnak és az őszibaracknak azonban verhetetlen íze volt, van, azokból is sikerült szerencsére kifognom a finomat 🙂 !

És ha egészség és életmódváltás, akkor bizony vízivás is. Nemrég beszereztem ezt a menő lila palackot, ami BPA-mentes. A BPA egy, a műanyaggyártáskor felhasznált kemikália, amit jobb elkerülni. Igazság szerint azért vettem meg leginkább ezt, mert beleszerettem. Nagyon tetszik az alakja, a színe, a kinézete, és a mattitott felület meglepően “selymes” tapintású. Kb. 80%-ban vizet iszok, időnként (sajnos) üdítőkkel megspékelve. Az üdítőket szeretném háttérbe szorítani, ezért terveim szerint ebbe a palackba viszek majd magammal home-made limonádét 🙂 .

Ahogy a bevezetőben írtam, nagyon jól haladok a dolgaimmal, viszont egy vallomással még tartozom. Amilyen lelkesen elkezdtem a tornát, olyan lelkesen nem csinálom most 🙁 . Nagyjából másfél hete hagytam abba (12 napja), ugyanis akkor kezdtek el megint problémák lenni a fogammal, megint begyulladt, államtól a fülemig végig gyulladásban volt… Van nekem ez a fogászati-problémám, pontosabban több, mert február 15 óta kéthetente járok fogorvoshoz különböző okok miatt, és a bölcsességfog-műtétem előtt kiderült, hogy az egyik fogam alatt található egy ciszta… Emiatt a ciszta miatt a felette lévő fogam időnként begyullad, eddig ez kétszer történt meg és persze mindig hétvégén, hogy véletlen se jussak el másnap fogorvoshoz… Szóval, szenvedés van még mindig a fogaimmal, és még kb. 2-3 hétig az is lesz, ugyanis augusztus 21-én fogják megműteni a cisztám. Nagyon várom már, hogy túl legyek rajta, ugyanis nagyon hiányzik már, hogy egy jóízűt egyek, úgy, hogy ne kelljen odafigyelnem arra, hogy épp hogy is eszek, hanem átadhassam magam a finom ízek élvezetének. Mert bizony a paleoban is vannak finom ízek, legalábbis nekem, bár tény és való, hogy merőben másak, mint az adalékanyagok világában. Aki azokhoz az ízekhez van szokva, annak igen, először lehet hogy “ízetlen” lesz, de ha hozzászoktunk az ízvilághoz, akkor bizony rájövünk, hogy mennyire finom és mennyire sokrétű is ez a paleo-clean eating 🙂 . Itt az ételek IGAZI ízét élvezhetjük, nem pedig a sok E-akárvalahányét. És bizony ez a nem mindegy.

Nem akarom abbahagyni a sportolást, le is töltöttem a Nike+ training alkalmazást, amibe egész jó kis edzések vannak, illetve igen sokféle, érdemes őket nézegetni, főleg mert ingyenes alkalmazás, meg hát a Nikenak van is beleaprítani a tejbe, csodálkozom, hogy nem hamarabb jött ki egy ilyen alkalmazásuk (vagy már régi, csak most kezdték el promózni?). Szóval, az elmúlt időben bizony, hanyagoltam megint a sportot, pedig éreztem, hogy jó, de egyszerűen volt, hogy a fogam miatt meg se bírtam mozdulni, mert ha már felültem, felálltam, akkor mindenem zúgott, zsibogot… Na, hát nem volt jó érzés, ráadásul kellett neki majdnem egy hét, hogy helyrejöjjön… Cserébe viszont sétáltam jókat hétvégén, anyukámék ugyanis meglátogattak, és megmutattuk nekik, hogy hol is lakunk mi, milyen is a mi szeretett Tatánk 🙂 .

És hogy miből tudom, hogy jót tesz ez az étkezés még mindig? Pl. a körmeimből. Hihetetlenül erősek, nőnek mint a bolond. Ha hosszabbra nőttek, nekem egyből elkezdtek “hajolgatni”, mert betörni, most azért kellett már levágnom őket, mert egyre nehezebben gépeltem 😀 , és szerencsére nem azért, mert betöredeztek. Érzem, hogy jó abból, hogy jobban érzem magam a bőrömben is, bár ez lehet a fogyásnak is köszönhető. Most nagyjából heti -1kg-al tudok számolni, és ezt szeretném is megtartani, hiszen ez a nagyjábóli egészséges fogyás. Van persze, amikor -0,5kg, van amikor -1,5kg, mikor hogy jön ki, ugye inkább átlagot kell néznünk. Olyan is volt, hogy az egyik mérésem kétjegyű volt már, pár napra rá megint háromjegyű, nem egy lineáris folyamatról van szó, inkább picit hullámzó, ráadásul még közel is vagyok a három számjegyhez, így nem meglepő, hogy néhány deka miatt a kétjegyből három lesz. De remélem néhány hét és már a 90-hez leszek közel és nem a 100-hoz 🙂 …

Szóval, a következő hétre a teljesítendő feladatok – Enni, enni, enni, lefalni magamról a kilókat továbbra is 😀 , illetve folytatni újrakezdeni a tornát. Jó lenne, ha picit hüvösebb lenne már az idő, jó lenne többször főzni ebédet, illetve ha a sütés miatt nem kellene meghalnunk a hőgutától 😀 … Sok kipróbálandó recept van ám még a világon 😉 !

 

♦ Facebook ♦ Instagram ♦ Bloglovin ♦

 Tmblr ♦ Pinterest ♦ DeviantArt ♦ Ask.fm ♦