Fekete kozmetikumok 1 – Manna Fekete fogkrém

Bizonyára sokan ismeritek a magyar Manna manufaktúra által készített termékeket. Egész sokat kipróbáltam már közülük, de amit mindig újra és újravettem, az a 100%-osan természetes fekete fluoridmentes fogkrém aktív szénnel és citrommal.

A fogkrémvásárlás nekem elég sokáig rémálom volt, ugyanis fluorid-érzékeny vagyok, és nagyjából az összes fogkrémben van fluorid. Sokáig kerestem egy olyan fogkrémet, ami nem csak hogy fluoridmentes, de a rengeteg kávé és teafogyasztásomat is “kompenzálja” azzal, hogy fogfehérítő. Így találtam rá a Manna fogkrémre, aminél csak plusz jó pont volt, hogy magyar, 100%-ig természetes alapanyagokat tartalmaz, állatkísérlet-mentes és vegán.

A fogkrém különlegessége, hogy full fekete, az aktív szén miatt, ami sok jó hatása mellett fogfehérítő hatású. Habzáskor a szín sötétszürke, ami elég furcsa hatást kelthet, de hát ne közönség előtt mossunk fogat. A citrom íz megint plusz pozitívum, én nagyon szeretem a fanyar, savanykás ízt. A hatásáról annyit tudok mondani, hogy szerintem nagyon jól fehéríti a fogakat, igaz, nem egyik napról a másikra fog megtörténni a változás. Nagyjából 2-3 éve használom már ezt a fogkrémet, teljesen elégedett vagyok vele.

Sokszor futottam bele abba a problémába, hogy amikor fluoridmentes fogkrémet vettem, akkor nem éreztem túl “frissnek” a lehelletemet. Félreértés ne essék, nem volt kellemetlen vagy hasonló, de valahogy a frissesség érzetét mégsem kaptam meg a korábban használt fogkrémektől. Ettől a fogkrémtől szerencsére teljesen frissnek érzem, ráadásul a citrom miatt nagyon kellemes ízt is hagy a számban.

Az ára annyira nem barátságos (legalábbis egy teljesen átlagos fogkrémhez képest), 1790 forint a Manna webshopban, én a DM-ben szoktam venni nagyjából ugyanannyiért. Amiért szerintem megéri az az, hogy bár első ránézésre nem túl nagy tubus, de meglepően sokáig kibírja, pontosan nem tudom, hogy meddig, de nálam tovább kitart, mint a korábban vett fogkrémek.