Miért készítsük otthon a smoothie-t?

Azt hiszem manapság ez a legfelkapottabb “újonnan felfedezett” szuperkaja. Smoothie, lényegében egy 100%-os zöldség-gyümölcslé (és nem úgy 100%-os, mint a dobozos gyümölcslevek), ami otthon elkészítve a legfinomabb!

Imádom a smoothiekat. Főleg azért, mert hihetetlenül kevés gyümölcsöt eszek egyébként, pedig a sok vitamin és rost miatt nem ártana őket gyakrabban fogyasztani. Sokáig boltból vettem kis 2-3 dl-es üvegcsékben a smoothie-kat, de a környezettudatosság (és a spórolás) nevében úgy döntöttem, hogy inkább én készítem el otthon innentől fogva.

Ha megnézzünk egy bolti smoothie összetevőit, lényegében nem lehet kifogásunk ellene, bár az bosszantó, hogy 2-3 dl-ért akár 400 forintot is elkérnek, ami valamilyen szinten azért rablás. Az ember nem sajnálja az egészséges(ebb) ételekre, italokra a pénzt, de ha megteheti, hogy spórol, akkor miért is ne? A másik bosszantó hozadéka a bolti smoothieknak a már fentebb is írt műanyag-szemét-gyártás, ami egyre nagyobb és nagyobb hangsúlyt kap szerencsére. Mindenki figyelmébe ajánlom a 4Ocean-t, amit két szörfös srác alapított, mert megunták a rengeteg szemetet az óceánban és a parton. A legtöbbször azt gondolhatjuk erről a problémáról, hogy tőlünk messze áll, de a múltkor a Tatai Sup Klub osztott meg egy elég szomorú képet – bizony, bizony, az Öreg-tó partja is tele van szeméttel, nem csak az óceánok, arról nem is beszélve, hogy mi van az erdőinkkel, tisztásainkkal (de lassan már csak úgy emlegetik őket, hogy az “illegális szemétlerakók”…).

Mivel számomra mindig is fontos volt a környezet védelembe (általános iskolában az angol tanárom mindig azt mondta, hogy én tuti állatvédő leszek, és ő már várja, hogy lássa a TV-ben ahogy én nagy transparensekkel fogok kiabálni egy tüntetésen 😀 ), és hiszek abban, hogy a változás apró lépésekkel jön el, így először a melóhelyi ásványvízről szoktam le, és inkább csapvizet iszok, majd jött az otthon készített smoothiek ideje is (na jó, ez kb egy hete tart 😀 ).

A kis bolti smoothie-k után még volt egy fél lépcsőfok – a kávézókban kapható verzió. Először még örültem is, amikor kiderült, hogy egy melóhelytől kb. 3 percre lévő kávézóban árulnak smoothiet, naná, hogy rohantam és vettem is. 900 Forint, oké, de fél liter. Első alkalommal valahogy annyira örültem, hogy az elkészítésről valahogy lemaradtam, második alkalommal viszont realizálódott bennem, hogy megint mellé nyúltam. Az, hogy az alapanyagok közül csak a banán volt friss, a többi gyorsfagyasztott, azt mondom, hogy ez még annyira nem is vészes, sok idénygyümölcs van, amit szinte muszáj fagyasztottan venni, nekem meg mindig extra igényeim vannak. De, amikor a turmixgépbe került a Suzy Almalé, az picit pofon csapott. Pont azért vettem smoothiet, hogy elkerüljem a feleslegesen hozzáadott cukrot, amiket az ilyen gyümölcslevek tartalmaznak, erre ott öntik bele a szemem előtt. Szóval, akkor úgy döntöttem, hogy jobban járok, ha inkább otthon csinálom meg…

Az első lépés az egy nagyobb bevásárlás volt, ahol mindenféle jó került a kosaramba – banán, mangó (mert imádom a mangós smoothiet!), szeder, áfonya, kiwi, barack. Ezek többsége nem olcsó, és én is jól bevásároltam, mégis kb. 3500 forintot hagytam a kasszánál (és azóta készítettem már kb. 2 l smoothiet, igaz, víz és mandulatej is került bele, de még mindig van egy csomó gyümölcsöm, egyedül banánt kell még vennem, mert az jobban fogy, mint gondoltam volna, igaz, a Kedves is szereti, ő is nagyüzeműen fogyasztja). Arra nem hívom fel külön a figyelmet, hogy a legideálisabb, ha hazai idénygyömölcsökből és zöldségekből készítjük el az italunkat, mert sokszor van, hogy az ember mást kíván. Azért, ha teheted, akkor mindig hazait vegyél, ha ennél is többet akarsz tenni, akkor próbáld meg a helyi termelőktől beszerezni, ha van rá lehetőséged.

Valaki magyarázza meg lécci, hogy az uborkát minek kell műanyagba becsomagolni külön egyesével?! Már nem találok boltot, ahol lenne nem becsomagolt uborka…

A gyümölcsön és/vagy zöldségen kívül nincs is nagyon másra szükségünk, egyedül valamilyen turmix gépre. Kapni különböző smoothie készítőket is, nekem az nincs, teljesen jó a Kedves nagyapjától házavatóra kapott egyszerű turmix gép is. Szóval, a recept egyszerű – most meg a zöldségeket, gyümölcsöket, turmixold össze, önts hozzá egy kis vizet vagy mandula tejet, hűsd le egy picit, majd ihatod is.

A neten rengeteg recept van fent, de én nem vagyok egy recept-követő ember, a főzésnél sem, így inkább magamtól készítettem smoothiet.

Az első smoothiem a következőkből állt, aki követ Facebookon az láthatta is már. Ez isteni finom lett, igaz, mostanában nagyon rákattantam a szederre, kb. mindenbe teszek, sütik mellé is szoktam rakni  pluszba.

A következőről nincs kép, mert picit szerintem elrontottam az arányokat (kicsit savanyú lett nekem a kiwitől, hiába próbáltam kompenzálni a banánnal és a barackkal, nem sikerült), de azért leírom a receptjét:

Kiwis-barackos smoothie

  • 2 db banán
  • 5 db (nagyobb) kiwi
  • 2 db őszibarack
  • kb. 3 dl víz

A harmadik-féle smoothie nagyon hasonlít az elsőhöz, igazából csak áfonyát és plusz vizet adtam hozzá.

Szedres-áfonyás smoothie

  • 2 nagy banán
  • kb. 8 szem szeder
  • kb. 15-18 szem áfonya
  • kb. 1 dl mandulatej
  • kb. 3 dl víz

A folyadékoknál azért írom, hogy kb. mert nem mérem le külön, csak turmixolás közben hozzáöntöm, hogy ihatóbb legyen a végeredmény. Vizet általában már utólag öntök hozzá, ha túl szilárd lesz a turmix, szerencsére egy shakerben tartom a végeredményt 😀 , így könnyű összekeverni, és az intenzív ízek mellett ennyi kis víz nem teszi az egészet vízízűvé. Az arányokra ügyelni kell azért folyamatosan.

És ha valaki zárásul azzal jönne, hogy jó, jó, de sok idő megcsinálni a smoothiet, marhára nem az. Nagyjából 5 perc. Megmosod a gyümölcsöt, bekapcsolod a turmixgépet, beledobálod az alapanyagokat, kicsit még hagyod és már kész is, akár ihatod is!

Végezetül pedig a shaker, amiből iszom – mosható, igaz, műanyag. Mivel két (kupakkal együtt 3) részből áll, így a turmixgépből könnyen bele tudom önteni az aljába a smoothiet, és jól zár, ha öntök bele plusz vizet, akkor se folyik ki sehol. Nagyon szeretem ^^!

Egy szó, mint száz, én bíztatni tudok csak mindenkit arra, hogy fogyasszuk ezt a nagyszerű italt, főleg mert egyszerű, gyors is isteni finom!