Tippek a tudatosabb háztartásért kezdőknek

Kép forrása

Amikor összeköltöztünk és végre saját, különálló háztartásunk lett, két dolgot döntöttem el – egyrészt, sokkal, de sokkal tudatosabban fogok viszonyulni a háztartásunkhoz, másrészt káros vegyszerektől mentes lesz. Ez többé-kevésbé úgy gondolom, hogy sikerült is, lassan két éve pedig jó pár dolgot kipróbáltam, amit most gondoltam megosztok.

A szódabikarbóna egy varázsszer 

Ha házi praktikákra keresünk rá (szinte mindegy, hogy fogmosásról, szagtalanításról vagy bárminek a tisztításáról legyen szó) a szódabikarbóna bizony ott lesz a felhasználható alapanyagok között. Mert a szódabikarbóna valóban egy varázsszer! Ahhoz képest, hogy szinte fillérekért adják, millióféleképp felhasználhatjuk. Én a következőkre szoktam:

 • Fogmosás. Szuper jó fogfehérítésre, fogkő-megelőzésre. Én általában a fogkrémemre szórok pluszba egy kis szódabikarbónát, hetente 1-2 alkalommal.
 • Bőrradírozás. Kevés az olyan bőrradír, ami nem okoz kellemetlen bőrirritációt nekem (jópárat kipróbáltam már), és a borsos áruk mellett eltörpul egy csomag szódabikarbónáé. És szerencsére ugyanolyan hatásos, mint bármely drágább társa, arról nem is beszélve, hogy sokkal kevesebb mesterséges, hozzáadott anyagot tartalmaz.
 • Súrolás. Na jó, ehhez kell pluszba egy kis 20%-os ecet is. Odaégett ételek utáni edény-, vagy épp tűzhelytakarításra tökéletes – rászórod a szódabikarbónát, ráspriccelsz egy kis ecetet és hagyod, hogy a két anyag reakcióba lépjen. Szuperhatásosan szedi le a koszt!
 • Duguláselhárítás/lefolyotisztítás. Hasonlóképp, mint a súrolásnál. Kis szódabikarbóna a lefolyóba, és odaöntöd a 20%-os ecetet, hagyod, hogy reakcióba lépjen a két anyag, majd forró vízzel leöblíted.
 • Szagtalanítás. Nyáron a melegtől a kuka hamarabb lesz büdösebb, mint egyébként (legalábbis nálunk biztosan…). Erre egy szuper megoldás, ha a kuka aljába szórsz egy kis szódabikarbónát, ami elszívja a nedvességet és a szagokat is (ideig-óráig legalábbis).
 • Kellemetlen szagok semlegesítése. Példáőul a kamrában vagy a hűtőben. Ha valami kellemetlen szagot kezd el árasztani magából és nem akar ez elmúlni, akkor érdemes egy kis szódabikarbónát szórni a hűtőbe (vagy egy tégelybe berakni). Vegyszermentes, szóval nyugodt szívvel lehet ételek közelébe szórni.
Kép forrása

Másik csodaszer – a citromsav

Azt hiszem nyugodt szívvel állíthatom, hogy a vízkő ellen nincs jobb “szer”, mint a citromsav. A vízforralónkat pl. mindig azzal tisztítom, igaz, ecettel is lehetne, viszont az ecetnek szörnyen erős, jellegzetes szaga van, amit én nagyon nehezen viselek el, ezért úgy szoktam csinálni, hogy 1-2 kiskanál citromsavat teszek a vízforralóba, átforralom (gyönyörűségessé teszi), majd utána átforralom még egy sima vízzel is, hogy ne legyen a kávénak citrom íze 🙂 . Ecettel takarításnál nekem az nem jött be, hogy 2-3x is átforraltam tiszta vízzel a vízforralót, de még mindig éreztem az ecet szagát… És hát, nem annyira finom egy ecet szagú tea/kávé.

Takarítás a zöld béka erejével 

Kezdő öko-háztartás vezetőjeként óriási segítség volt egy márka – a Frosch, a “zöldbékás” termékeivel, amelyek mind környezetbarát, mind fenntartható gyártásból származó termékeik elég jól lefedik egy háztartás igényeit. Ezek a termékek a vállalat alapelvei értelmében természetes, növényi eredetűek, foszfát-, formaldehid- és oldószermentesek, ráadásul az áruk sem drágább, mint egy jobb minőségű “vegyszeres” tisztítóé. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb áruházban, drogériában könnyen beszerezhetőek (és elég sokszor akciózzák is őket!).

Én az alábbi termékeket próbáltam ki közölük:

 • Folyékony szappan (beszerezhető pl. itt): Amióta rátaláltam erre a folyékony kézmosóra, azóta ilyet használok, Aloe Verásat, szuperjó mind az állaga, mind az illata 🙂 !
 • Citrusos fürdőszobatisztító (beszerezhető pl. itt): Na, azt hiszem ez a legjobb termék, amit valaha is kitaláltak! A fürdőszobát és a mosogatót szoktam vele tisztítani, a makacsabb vízkövet is könnyűszerrel leszedi. Tatán, ahol élünk, szörnyű karszt-víz folyik a csapból, ami egy pillanat alatt fehér vízkövet hagy mindenhol, elég bosszantó tud lenni, de ennek a szernek köszönhetően gyönyörű lesz újra a fürdő 🙂 …
 • Konyhai tisztító szódával (beszerzhető pl. itt): Szintén egy szuperjó kis termék, én a sütőt, a főzőlapot és kontakt grillünket is ezzel tisztítom. Ha csúnyább a felület, akkor szórok hozzá egy kis plusz szódabikarbónát is, esetleg szódabikarbóna + ecet kombó, utána jön a tisztító, ami nem mellesleg a főzőlapunkat például gyönyörű fényessé változtatja.
 • Mosószer (beszerezhető pl. itt): Ebből is az Aloe verásat használtam, illetve olyat is próbáltam már ki, ami gyapjúhoz volt (mindent mostam vele). Szuperjó, azért hagytam csak el, mert mosódióra váltottam 🙂 .
 • Öblítő (beszerezhető pl. itt): Mandulatejes változatot használom, ha éppen van a boltban, mert sajnos nem mindig van nálunk (olyankor rózsaszín Souldrops-ot használatok, ami szintén környezetbarát, illetve magyar termék), isteni illata lesz tőle a ruháknak! Én egyébként kicsit higítottam az öblítőt (kb. fele-fele arányban), mert túl sűrűnek találtam először.
 • Citrusos WC-tisztító (beszerezhető pl. itt): Szintén szuperjó kis tisztítószer, nem hiába, a citromsavnál semmi sem viszi le jobban a vízkövet 🙂 !
 • Mosogatószer (beszerezhető pl. itt): Szintén az Aloe Verásat használtam ebből is. Alapjáraton jó kis mosogatószer, de ez az egyetlen olyan Frosch termék, amivel nem vagyok teljesen elégedett – valahogy a zsíros edények tisztításánál alul maradt nálam. Nagyanyám szerint ilyenkor öntsünk plusz ecetet a mosogatószerhez, de ettől az egésznek furcsa állaga lett, így jelenleg még új öko-mosogatószer-keresésben vagyok.
Kép forrása

További hasznos öko-tippek 

 • Mosódió (beszerezhető pl. itt): A legutóbbi alkalommal, amikor mosószert kellett pótolnom megakadt a szemem a folyékony mosódión, egyből levettem a levendulás változatot, és hoztam is magammal haza 🙂 . A mosódió szintén egy ismert, széles körben elterjedt öko-mosószer, szuperjó kis környezetbarát megoldás, ráadásul a levendulától még finomabb illatúak lesznek a ruhák. Kifejezetten jókat olvasok a mosószódáról is, de őszintén megmondom, még nem próbáltam, így arról nem nyilatkozom még 🙂 .
 • Pumpás, vízbázisú légfrissítés: Mindenféle gusztustalankodás nélkül el kell mondanom, hogy bizony, kicsi a lakás, és egy ilyen légfrissítő igencsak szükséges a fürdőszobában. Nagyon megörültem, amikor megtaláltam az AirWick vízbázisú, pumpálós légfrissítőjét (beszerezhető pl. itt), aminek a legszuperebb tulajdonsága az, hogy nem tartalmaz hajtógázt!
 • A legtöbb boltlánc már szerencsére számon tartja az öko, vagy épp vegyszermentes tisztítószereket, így azok meglepően könnyen beszerzehetőek – akár vegyesboltokról, akár drogériákról beszélünk, általában jól elkülönítve tárolják ezeket a tisztítószereket. Ha mégis elbizonytalanodnánk, akkor érdemes előre utána olvasni a dolgoknak, vagy ha még bizonytalanabbak vagyunk, hogy biztosan jól válasszunk, akkor én két online boltot tudnék ajánlani – az egyik a Zöldpolc.hu, ahol óriási a választék, a másik pedig a Zöldbolt.hu, ahol szintén szuperjó ötleteket találunk. Mindkét bolt szuper ötleteket ad nemcsak a mosás, tisztítás, de a tisztálkodás kategóriájában is kedvünkre válogathatunk, nézelődhetünk.
 • És, ha elszántuk magunkat az okö, vegyszermentes háztartás kialakítására, soha ne felejtsük otthon a textil bevásárlótáskánkat 😉 !

A földünknek óriási szüksége van az odafigyelésünkre!

Azt soha ne felejtsétek el, hogy ezek csupán apró kis lépések, mégis, ha több ilyenhez folyamodunk talán szebbé tehetjük a jövőnket! A legszomorúbb az, hogy még mindig nem fogtuk fel, hogy nem is igazán a Földet, sokkal inkább a földi életet, vagyis önmagunkat pusztítjuk el a nem-odafigyelésünkkel! A föld már több élet-kipusztulást túlélt, minket is túl fog élni…