Aloe Vera, az univerzális csodaszer

Az Aloe Vera egy hihetetlen csodaszer, ami nagyjából mindenre jó. Egyik kolléganőm anyukájának hála végre kaptam egy saját kis gyógyítót otthonra 🙂 !

Még régen volt egy cserép Aloe Verám, amit túlöntöztem. Úgy kaptam a szegény növényt ajándékba, és azt az utasítást kaptam hozzá, hogy hetente 2x kell locsolni. Szegény, nagyjából fél évig bírta a megpróbáltatásait, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, kirohadt szegény. Mert hogy az Aloe Verát NEM SZABAD locsolni, egy igénytelen növényről van szó, ami jól tűri a sötétet, és a szárazságot is.

Az Aloe gondozása 

Ahogy fentebb is írtam, az Aloe igénytelen növény. Félárnyékos helyeket kedveli, locsolni pedig 2-3 hetente kell (pontosabban akkor, amikor földje már teljesen kiszáradt). Az Aloe egy sivatagos helyről származó növény, így jól tűri a szárazságot. Tápozást nem igényel.

Érdemes cserépben tartani, mert egy pillanat alatt elszapododik (én is egy ilyen “elszaporodás” miatt kaptam az a mostanit 🙂 ).

Hogy miért is tartsunk otthon Aloe-t? 

Először is azért, mert a fiatal növény szuperjól tisztítja a levegőt. Mindenféle káros anyagot elvon, és finom, friss tisztított levegőt bocsájt ki cserébe. Orvosilag igazolt, jótékony, gyógyító hatását 4-5 éves korától fejti ki.

Az Aloe levelek belsejében lévő gél szuperhatásos pattanások, csípések, égések kezelésére, egyszóval az olyan betegségekre, amely a bőr regenerációival kapcsolatos. Ilyenkor csak egyszerűen fogjuk a (4-5 éves) növény lédús levelét, letörjük és akár közvetenül a géles belsejét rákenjük az érintett felületetre.

Égés esetén 

És ami miatt gondoltam mindenféleképp írni az Aloe Veráról, az amiatt van, mert nem is olyan rég megégettem a kezem, nem is kis felületen (épp lasagne-t sütöttem, és amikor ki akartam venni véletlen hozzáértem a sütő széléhez… lett egy Dél-Amerika és egy olvadt pizzaszelet alakú ronda sebem).

Háztartási, enyhébb égési sérülés esetén az első lépés mindig a jéghideg vízzel való leöblítés. Ilyenkor tegyük az égett felületet folyó hidegvíz alá. Ez egyszerre nyugtatja a bőrt és csökkenti a fájdalmat. Legalább 5-10 percig tegyünk így, majd jöhet az Aloe-s kezelés.

Az első nap… A varrasodás még rondább volt. 

Mivel akkor még nem volt meg Vera (a cserepes Aloe Vera növényem), így a drogériákban kapható 100%-os aloe gélekhez fordultam (beszerezhető pl. itt). Először a gélt használtam, de az nem igazán szívódott fel a nem-égett területeken, így átváltottam a spray változatra, ami szuperjó volt. Olyannyira, hogy a seb először bár bevarrasodott, utána rögtön elkezdett halványulni. Nagyjából 1,5 hét után már csak pár fokkal volt eltérő a színe a bőrömétől. Körülbelül 2-2,5 hét kellett hozzá, hogy az “olvadtsajt” alakú seb teljesen eltűnjön, de a Dél-Amerika alakú sebnek sem kell sokkal több idő, talán még pár nap.

1,5 hét eltelte után

Őszintén megmondom, hogy kellemesen csalódtam, ugyanins attól féltem, hogy ez a seb örökké meg fog már látszódni, szerencsére nem. Nem mondom, hogy a gyors gyógyulás nem függ össze azzal, hogy ez egy első fokú égés volt “csak” (mondjuk ettől még kegyetlenül fájt…), de abban szinte biztos vagyok, hogy önmagától nem gyógyult volna be ilyen szépen és gyorsan sem.

 

Fontosnak tartom továbbá azt is megjegyezni, hogy ez egy enyhe fokú sérülés volt,

komoly égési sérülésnél mindenképp forduljatok orvoshoz!!!