Az elmúlt két hét főzései, sütései

Az elmúlt időszakban megint ráfókuszáltam az egészséges életmódra, így úgy döntöttem, hogy megint elkezdem megosztani, hogy miket készítek, sütök-főzök-készítek.

Az egész nagyjából két héttel ezelőtt kezdődött, amikor is kaptam egy ÓRIÁSI (szerintem legalább 5 kilós…) cukkinit egyik kolléganőmék kertjéből. Mivel tudtam, hogy ennyi rántott cukkinit még én sem tudok megenni, így úgy döntöttem, hogy kipróbálok két cukkini-alapú receptet. Egyiket már próbáltam korábban, a másikat pedig régóta szemezgettem.

Az egyik az úgynevezett habkönnyű cukkinis csokis sütemény (recept, ami alapján készült itt). Ez egy nagyon könnyű, csokis sütemény, ami tökéletes az édesség utáni vágy enyhítésére, főleg, ha az ember odafigyel az alakjára. Nem csak egészséges, de pl. abszolút nem érezni rajta, hogy cukkiniből készült.

A másik a cukkini-zsemle. Ez az a recept, amit már nagyon-nagyon régóta nézegettem, de végül most sütöttem meg. Hát, nem lett a kedvencem. Valami borzalmas állagú lett a tésztája. A külső rész finom, ropogós, azzal semmi gond nincs (egy kis len-törettel szórtam meg a tetejét), de a belseje nagyon furcsa ízű és állagú volt, igazából az sem segített rajta, hogy melegszendvicssütőben még rápirítottam. Nem lett jó.

A cukkinis zsemléhez tojáskrémet készítettem. A tojáskrém egyébként bődületesen egyszerű – főzz meg 3-4 tojást, pucold meg őket, reszeld le tökreszelőn (vagy aprítsd fel késsel), keverj hozzá sót, borsot, pici (laktózmentes) tejföl, és még egy nagyon pici mustár. Nagyon finom, de a cukkinis zsemle elrontotta a hatást, a végét már inkább csak az uborkával és a paprikával tunkoltam ki.

Smoothie-dömping is volt. Ahogy azt a korábbi bejegyzésemben is írtam, rá kellett jönnöm, hogy fájdalmasan kevés gyümölcsöt fogyasztok, ezért úgy döntöttem, hogy smoothie-kat fogok otthon csinálni (kicsit környezettudatosabb és pénztársabarátibb megoldás, mint boltban megvenni).

A smoothiejaimnak két alapvető része van: víz + banán, egyébként mind-mind másképp készült. Az egyik díjnyertes a nem létező versenyen az lett, amelyikről Facebook bejegyzés is készült. Az összetevői között van a víz, a kókusztejpor, a matcha por, a barna rizscsíra fehérjepor, fagyasztott vegyes gyümölcsök, és egy marék bébispenót. A matcha porra egyébként a Rossmannban bukkantam rá (őszintén megmondom, nem is tudtam, hogy itthon forgalmaznak valódi japán matcha port…).

A smoothie-láz egyébként betört a melóhelyre is, a múlt héten behoztam a turmixgépünket, és itt bent csináltuk meg inkább ezt a szuper kis hűsítő csodákat. A legfinomabb talán az volt, amibe került banán, kókusztejpor, jó hideg dinnye és egy kis vegyes fagyasztott gyümölcs is. Mivel az irodában nincs légkondi, így a 35 fokban szuperjól esett.

Volt párszor azért a nagy melegben, amikor bevállaltam a sütést, mert amit megtanultam a korábbi életmódváltásaimból az az volt, hogy akkor a leghatásosabb, ha minél több mindent magamnak készítek el. Így esett a választásom erre a szilveszteri falatkákra is. A tésztát a recept alapján készítettem el, a belsejébe tettem paradicsompürét, füstölt szeletelt trappistát és virslit. A tetejét vízzel hígított paradicsommal kentem le, és megszórtam lenmag-törettel. Nagyon finom lett, seperc alatt elfogyott 🙂 .

Persze nincs élet pizza nélkül, egyik reggel, amikor még kellemes 15 fok körül volt az idő (hétköznap 5.20-kor kelek, és van hogy hétvégén is felriadok ekörül) és épp nem volt kedvem semmit se enni (pizzán kívül) úgy döntöttem, hogy gyorsan összedobok egyet magamnak a Szafi Free pizzalisztből. Imádom ezt a lisztet és receptet, igazából a liszthez csak vizet és almaecetet kell hozzáönteni. Én általában dupla adagot csinálok belőle, és picit vastagabbra hagyom a tésztát, isteni finom 😉 ! Én általában paradicsompürét, csemegekarajt, paprikát, paradicsomot és laktózmentes trappista sajtot szoktam rá tenni.

Egy “régi klasszikus” is előkerült ismét, a reform túrós pogácsa, csak picit vékonyra sikerült nyújtanom. A tetejére higított paradicsompürét kentem és szezámmaggal kevert lenmagtöretet szórtam. Pikk-pakk elfogyott ismét 🙂 .

Ha már túró, akkor reform batyu is. Szuper kis recept, én a tésztába kevertem egy kis vanília-aromát pluszba, a túróba pedig még került cocomas és citromhéj is, nagyon finom, hűsítő lett.

Egy “új” sütit is felfedeztem magamnak, ez pedig a Csokis pöffeteg (több változat is van belőle, én a reformot készítettem el). A recept egyébként már nem újdonság, én annyit változtattam rajta csupán, hogy karobpor helyett holland kakaóport tettem bele. A Free dolgok között a csokis/kakaós dolgokhoz nagyon sokszor karobot használnak, nekem ez nem bejövős, maradok a jó öreg kakaónál 🙂 !

Mivel szuperforróság van és estére se hűl le a levegő mostanában, ezért próbálom azokat a lehetőségeket megragadni, amiknél nem kell bekapcsolni a sütőt. A múltkor úgy jártunk, hogy semmi felvágott nem volt otthon, én meg sajnos olyan vagyok, hogy muszáj húst ennem, így egy csomag bacont kotortam elő a fagyasztó mélyéről, hogy a retro melegszendvicssütőnkön (ami nem mellesleg a legfinomabb melegszendvicset csinálja) megsütöttem (nyersen nem szeretem). A tükörtojás mikróban készült, négyzet alakú edényben, így ennek is menő, négyzet alakja lett 🙂 ! A paradicsom anyósék kertjéből való, szóval szintén isteninifom! Jól is laktam, és legalább meleget se csináltam 🙂 .

Egyébként már alig várom, hogy valamivel hűvösebb legyen, ugyanis a múltkor vettem Arany (sárga) lenmaglisztet, amihez rengeteg szuper kis recept van, már ki is nyomtattam magamnak a kakaós csiga és a pizza receptet 😀 .

Nem is olyan régen egyébként, az egyik Facebookos csoportban egy szuper ötletet láttam. A fentebb már említett túrós pogácsát picit nagyobbra készítjük el és azt használjuk amolyan zsemle-helyettesítőnek. A szuper ebben az, hogy az a recept nálam már rengetegszer bizonyított. Készítettem belőle már csemegekarajjal töltött croissant és mindenfélével szórtam már meg, mint pogácsát. Szuperjó az ízvilága, így ha szépen megsülne mint “zsemle”, akkor lenne kenyérhelyettesítőm és nem kéne állandóan kísérleteznem. A gondom az, hogy amíg a péksütemények többségénél nem érzek mellékízt a töltelékeknek hála, addig a kenyereket, zsemléket, kifliket egyszerűen alig tudom megenni, mindegyikben érzek valamit, ami nagyon nem jön be. Sokáig kísérletezgettem, többet kipróbáltam, de valahogy egyik se volt az igazi nekem. Szóval, drukkoljatok, hogy lentebb menjen a hőmérséklet és tudjak valami finomat készíteni 🙂 !