Első lépések egy tudatos háztartás kialakításában – 1. rész, mosás és mosogatás

Korábban már párszor írtem nektek erről, de úgy gondolom, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Föld mai állapotában talán még van időnk fordítani a helyzeten és megmenteni azt.

Most vetíthetnék és kezdhetném azzal, hogy amikor összeköltöztünk a Kedvessel, akkor már egy öko-háztartásról álmodtam, de ez egyáltalán nem igaz, sajnos. Amikor összeköltöztünk és saját háztartásunk lett szimplán megrészegített ez a tudat és az érzés, hogy a magunk urai vagyunk. Akkor még nem igazán gondolkodtam tudatosan. Talán egy év is eltelt, amikor az jutott eszembe, hogy nem-e használok egy kicsit túl sok vegyszert a mindennapokban. Olyan egyszerű és mindnenapi dolgok gondolkodtattak el, mint a mosogatás, mosás, takarítás. Előtte sosem tudatosult bennem, hogy mennyi de mennyi mérgező anyag folyik le a csatornánkon, az pedig plána nem, hogy ez egyszer vissza is tér hozzánk így vagy úgy.

Nagyjából ez volt az a pont, amikor arra gondoltam, hogy nem jó ez így, tenni kellene valamit. Mivel fogalmam sem volt, hogy hol is kezdjem, ezért úgy döntöttem, hogy azokat a dolgokat fogom először lecserélni, amiket mindennap használunk – ezért elsőre a mosogatószert cseréltem le. Mivel (sajnos) nincs mosógatógépünk, és a konyha minisége miatt nem is lesz belátható időn belül, így nálunk mindent kézzel mosok el. Mivel korábban is sokszor sütöttem és főztem, így ez akár napi 4-5-6 mosogatást is jelenthet, attól függően, hogy hétköznap vagy hétvége van. Belegondolni, hogy 100 és 100 edény elmosásakor mennyi de mennyi káros dolog folyt le a csatornánkon, eléggé aggasztóan hatott rám, így szinte rögtön beszereztem egy Frosch citrusos mosogatószert. Ez még az abszolút próba volt, fogalmam sem volt, hogy vajon jól eltudom-e mosni vele az edényeket, megbírkózik-e a makacsabb szennyeződéssel, stb. Szerencsére szuperül bejött, bár én úgy mosogatok, hogy 1:10-ed rész ecetet is öntök minden mosószerhez (ez korábban is így volt, így ugyanis nem pöttyösen száradnak meg az edények, poharak, hanem nagyon szépek, csillogóak lesznek).

A mosogatás mellett bár nem napi, de igencsak gyakori tevékenységem a mosás. Hetente 2-3 adaggal mosok, amiben szintén csak a sok leömlő vegyszert láttam és ami még inkább aggodalommal töltött el, hiszen itt nem csak egy “vegyszert” használtam, hanem ugyebár mosószert és öblítőt is. Mivel a mosogatásnál szuperül bevált a Frosch, gondoltam kipróbálom itt is. Előljáróban azt azért szeretném leszögezni, hogy egyikünk sem végez olyan munkát, ahol kifejezetten koszolódnának a ruháink, amolyan “átlagos” foltokról van szó nálunk.

Szóval, első lépésben a folyékony mosószert próbáltam ki (előtte is folyékonyat használtam, időnként pedig kapszulát). Nagyon megörültem neki, hogy lényegében semmilyen különbséget nem tapasztaltam a korábbi mosószerekhez képest, a ruhák nem maradtak foltosak, a kosz szépen kijött a mosószer pedig tökéletesen feloldódott és talán még tökéletesebben végezte a dolgát 🙂 . Öblítőnek mellé szintén egy Frosch öblítőt választottam, ami szintén szuperul végezte a dolgát, kellemes illatúak lettek a ruhák.

Bár a Frosch szuperül bevált, szerettem volna valami még “ökóbbat” kipróbálni, így nagyon megörültem, amikor rátaláltam a mosódióra. Az még jobb érzés volt, hogy rájöttem, hogy nem csak mosószer létezik belőle, hanem mosogatószer is. Aki ennél is többet szeretne tenni a környezeteéért, annak javaslom a “rendes” mosódióhéjat, az ugyanis használat után komposztálható is.

Ma egyébként a mosáshoz a folyékony mosódiót használom, öblítésnek Froschot, mosogatáshoz pedig éppen azt, amelyik akciós 🙂 …

Érdekelne, hogy esetleg nektek volt-e valamilyen tapasztalatotok a fentiekkel kapcsolatban, vagy találtatok-e jobb alternatívát 🙂 ?